Konzumiranje omega-3 masnih kiselina smanjuje rizik od razvoja hipertenzije


Konzumiranje omega-3 masnih kiselina smanjuje rizik od razvoja hipertenzije

Konzumiranje namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama poput masne ribe i ribljeg ulja, može mlađim odraslim osobama pomoći u smanjivanju rizika od razvoja hipertenzije (povišeni krvni tlak), ukazuje nova studija.

U istraživanju u kojem je sudjelovalo više od 2.000 ispitanika, ispitanici s najvišim razinama omega-3 masnih kiselina u krvi imali su najniži krvni tlak.

U prosjeku su osobe s najvišim razinama omega-3 masnih kiselina imale za 4 mm Hg niži sistolički krvni tlak te za 2 mm Hg niži dijastolički krvni tlak. Krvni tlak koji je bio niži od 120/80 mm Hg smatran je zdravim krvnim tlakom.

Čak i malo smanjenje krvnog tlaka, manje od 5 mm Hg, može spriječiti velik broj moždanih i srčanih udara, ističu stručnjaci.

Izvor:
American Heart Association annual meeting 2016