Konzumiranje oraha povezano s manjim rizikom od fibrilacije atrija


Konzumiranje oraha povezano s manjim rizikom od fibrilacije atrija

Izgleda da konzumiranje oraha nekoliko puta tjedno može pomoći u smanjivanju rizika od fibrilacije atrija te eventualnog zatajivanja srca, ukazuje nova studija. Naime, osobe koje su konzumirale orahe tri ili više puta tjedno, imale su 18 posto manji rizik od fibrilacije atrija.

Inače, orasi su bogat izvor nezasićenih masnih kiselina, proteina, vlakana, minerala, vitamina E, folata i drugih bioaktivnih spojeva, poput fenola i fitosterola. Prethodne studije su pokazale da konzumiranje oraha ima antioksidacijske i protuupalne učinke te da može poboljšati razinu lipida u krvi i endotelijalnu funkciju, te spriječiti debljanje.

Ukupno gledajući, pokazalo se da je konzumacija oraha obrnuto povezana s rizikom od srčanog udara (infarkta miokarda), zatajivanja srca, fibrilacije atrija i aneurizme abdominalne (trbušne) aorte.

Izvor:
Heart