Lijek za multiplu sklerozu povećava rizik od potencijalno smrtonosne virusne infekcije


Lijek za multiplu sklerozu povećava rizik od potencijalno smrtonosne virusne infekcije

Oboljeli od multiple skleroze koji se liječe lijekom natalizumabom (Tsyabri), imaju do deset puta veći rizik od rijetke, ali potencijalno smrtonosne virusne infekcije, ukazuje nova studija. Naime, primjena natalizumaba je povezana s John Cunningham virusom (JCV), patogenom koji može uzrokovati smrtonosno stanje znano kao progresivna multifokalna encefalopatija (PML).

Rezultati istraživanja su pokazali da je učestalost virusne infekcije JVC-om na godišnjem nivou za korisnike natalizumaba iznosila 9 posto, a za opću populaciju i oboljele od multiple skleroze koji ne uzimaju natalizumab 1 posto. Prema mišljenju stručnjaka, izgleda da natalizumab ometa imunosne stanice da dođu do mozga i unište virus.

Inače, i neke prethodne studije su ukazivale na vezu između natalizumaba i progresivne multifokalne encefalopatije (PML). Iako je ovo istraživanje ponovno potvrdilo tu povezanost, smatra se da je korist od primjene natalizumaba veća od rizika njegove primjene. Naime, rizik od razvoja progresivne multifokalne encefalopatije (PML) u JVC-pozitivnih pacijenata koji se liječe od multiple skleroze s natalizumabom bez prethodne imunosupresivne terapije iznosi 1 na 1.000. Dok je riziku od napada multiple skleroze izložen svaki drugi neliječeni pacijent.

Izvor:
Neurology: Neuroimmunology & Neuroinflammation