Lijekovi za žgaravicu povezani s rizikom od nedostatka željeza


Lijekovi za žgaravicu povezani s rizikom od nedostatka željeza

Prema rezultatima nove studije, dugotrajna primjena lijekova za ublažavanje žgaravice kao što su inhibitori protonske pumpe (IPP) i antagonisti H2 receptora, povezana je s većim rizikom od razvoja nedostatka željeza. Naime, poznato je da želučana kiselina olakšava apsorpciju željeza, te je stoga normalno za očekivati da sve što utiče na želučanu kiselinu, ima utjecaj i na apsorciju željeza.

Rizik od nedostatka željeza bio je u pacijenata koji su uzimali najmanje dvije godine inhibitore protonske pumpe 2,49 puta veći nego kod osoba koje nisu uzimali navedene lijekove. Što se pak tiče rizika u pacijenata koji su u istom vremenskom razdoblju koristili antagoniste H2 receptora, u njih je rizik od nedostatka željeza bio 2,15 puta veći nego kod osoba koje nisu uzimali spomenute lijekove.

Također, uočeno je da što su doze inhibitora protonske pumpe bile više, i što su se spomenuti lijekovi primjenjivali dulje, to je rizik od nedostatka željeza bio veći.

Povezanost između primjene inhibitora protonske pumpe i nedostatka željeza posebno je bio izražen u osoba u dobi od 30 do 39 godina te osoba u dobi od 50 do 59 godina.

Smatra se da liječnici trebaju biti svjesni ove činjenice prilikom propisivanja navedenih lijekova, te bi stoga trebali propisivati najnižu učinkovitu dozu.

U inhibitori protonske pumpe (IPP) ubrajaju se omeprazol, pantoprazol, rabeprazol, lansoprazol i esomeprazol, a u antagoniste H2 receptora cimetidin, ranitidin, famotidin i nizatidin.

Izvor:
Gastroenterology