Ministar Milinović: "Hrvatska ima najstabilniji zdravstveni sustav u Europi"


Ministar Milinović: "Hrvatska ima najstabilniji zdravstveni sustav u Europi"

Danas su u organizaciji Večernjeg lista u hotelu Antunović na okruglom stolu “Zdravlje, lijekovi, etika” ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović, ravnatelj HZZO-a Tihomir Strizrep, dr. Željko Jovanović, prof. dr. sc. Igor Aurer, prof. dr. sc. Dinko Vitezić i dr. Nataša Kličko ispred Hrvatske udruge inovativnih proizvođača lijekova raspravljali o pitanjima vezanim uz reformu zdravstva te o etičnosti u promociji lijekova.

"

Umjesto komentara citirao bih priopćenje MMF-a: "'Rezanje javnih rashoda treba provesti odmah, ali ne za bijednih nekoliko stotina milijuna kuna koliko se prvim potezima predviđa, nego za desetak milijardi, kako bi proračunski deficit sa 3,6 posto BDP-a, koliko se predviđa u ovoj godini, pao na nulu. Odmah smanjite mirovinske, zdravstvene i socijalne rashode, ali ne samo kozmetički'". Što traže MMF i Svjetska banka. Svjetska banka u zdravstvu traži: smanjenje zdravstvene potrošnje, konsolidaciju i smanjenje financijske nestabilnosti HZZO-a, povećanje prihoda od strane osiguranika, smanjenje specijalističkih i bolničkih pretraga, povećanja značaja obiteljskih liječnika. Da nam je sustav najstabilniji u Europi Svjetska banka ne bi od Hrvatske tražila da smanji financijsku nestabilnost Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguiranje.

"

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović istaknuo je da ove i prošle godine po prvi puta u posljednjih 20 godina nismo imali intervenciju iz proračuna Vlade RH radi saniranja zdravstva te da Hrvatska ima najstabilniji zdravstveni sustav u Europi. Prema riječima ministra reforma zdravstvenog sustava treba ići u smjeru stvaranja financijske stabilnosti sustava, smanjenja lista čekanja, povećanja razine zdravstvenih usluga te ujednačavanja zdravstvenih usluga u cijeloj Hrvatskoj.

Novi inovativni lijekovi na Listi lijekova

U posljednih sedam godina na listu lijekova uvršteno je 45 inovativnih lijekova, dok je u zadnjih malo više od godinu dana uvršteno 47 inovativnih lijekova, što je još jedan rezultat reforme zdravstva i racionalizacije sustava, rekao je ministar Darko Milinović.

Prema riječima ravnatelja HZZO-a Tihomira Strizrepa Upravno vijeće HZZO-a idući bi tjedan trebalo dati zeleno svjetlo za ulaz 25 novih inovativnih lijekova na liste lijekova HZZO-a. Među novim je lijekovima i šest novih onkoloških lijekova. Isto tako dr. Strizrep je istaknuo da je u proteklom razdoblju farmaceutska industrija kreditirala hrvatski zdravstveni sustav te da su u proteklih godinu i pol dana rokovi plaćanja lijekova smanjeni sa 300 dana na 180 dana.

Cijena lijekova u Hrvatskoj je najniža moguća, smatra prof. dr. sc. Dinko Vitezić, predsjednik Etičkog povjerenstva Medicinskog fakulteta u Rijeci, pa je za uvođenje novih lijekova na liste i odluku o njihovoj "isplativosti" potreban sustavan pristup farmakoekonomici koji mora uključivati preciznije epidemiološke podatke, kliničku i etičku prosudbu. Naglasio je i da korištenje generičkih lijekova koji su jeftiniji od "originala" također ostavlja više novca za nove lijekove u sustavu.

 

Ministar Milinović: "Ugovor o etičkom oglašavanju lijekova pomoći će u dokazivanju nekorumpiranosti liječnika"

Dr. Strizrep je rekao: "Da je krajnje je vrijeme za potpisivanje Ugovor o etičkom oglašavanju lijekova zato jer je farmaceutski sektor u posebnom statusu. Naime oglašavanje i marketing farmaceutske industrije je "tajan", dok se sve druge industrijske grane reklamiraju na televiziji i novinama. Ono što mi želimo, je izaći iz te tajnosti i vidjeti što se radi."

Farmaceutske tvrtke nezadovoljne su, kako se čulo, novim ugovorom o etičkom oglašavanju lijekova. Njime se obvezuju da izdvajaju tri posto prihoda u posebni fond HZZO-a za edukaciju liječnika. Radi se o novcu kojim su farmaceutske tvrtke dosad liječnicima direktno podmirivali troškove edukacije i putovanja na kongrese.

"Razgovarati na način da je neki liječnik propisivao neki lijek više zato što je bio na nekom kongresu je uvreda za liječnika. Liječniku je uvijek u prvom planu dobrobit pacijenta", rekao je dr. Željko Jovanović iz Vijeća za suzbijanje korupcije.

"Obveza je svakog liječnika specijaliste daljnja edukacija i praćenje novosti u medicini koje se predstavljaju upravo na kongresima. Kako ta sredstava liječnicima ne može osigurati država, prisiljeni su se obraćati farmaceutima koji su to voljni učiniti," naglasio je prof. dr. sc. Igor Aurer iz Zavoda za hematologiju Klinike za internu medicinu KBC-a Zagreb.

Dr. Nataša Kličko, predsjednica Hrvatske udruge inovativnih proizvođača lijekova istaknula je da HZZO-ov Ugovor o etičkom oglašavanju lijekova iznad postojećih pravilnika Ministarstva zdravstva RH te da je ugovor u zadnja tri mjeseca doživio značajne promjene, ono što na kraju ispada je da je kontrola etičkog ponašanja više usmjerena prema liječnicima nego prema farmaceutskim tvrtkama. Prema njenim riječima ostaje pitanje za HZZO zašto postoji uvjerenje da promotivne aktivnosti farmaceutskih tvrtki potiču neracionalno propisivanje lijekova, pa nam je cilj racionalno propisivanje lijekova ili se radi o nečem drugom.

Ministar Milinović je izjavio da samo želi da se točno zna koliko je puta koji liječnik bio na simpoziju te da ta mogućnost stručnog usavršavanja bude za sve liječnike jednako dostupna.

Prema riječima ministra Milinovića, ugovor je dosad potpisalo 20 farmaceutskih tvrtki.

Inače svi sudionici rasprave složili su se da je etiketiranje cjelokupne struke kao korumpirane neprihvatljivo.