Mogu li lijekovi za ADHD smanjiti gustoću kostiju kod djece?


Mogu li lijekovi za ADHD smanjiti gustoću kostiju kod djece?

Izgleda da lijekovi koji se često propisuju za liječenje poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD) mogu utjecati na mineralnu gustoću kostiju kod djece i mlađih odraslih osoba, ukazuje nova studija u kojoj je sudjelovalo više od 6.400 ispitanika u dobi od 8 do 20 godina.

Naime, pokazalo se da mlađe osobe koje uzimaju psihostimulanse poput metilfenidata te kombinacije dekstrotamfetamina i amfetamina, imaju manju mineralnu gustoću kostiju od svojih vršnjaka, što može imati ozbiljne posljedice kasnije u životu.

Prosječan mineralni sadržaj kosti slabinske kralježnice bio je 5,1 posto niži u ispitanika koji su koristili navedene psihostimulanse. Također, njihova mineralna gustoća kostiju u kralježnici i kuku bila je gotovo 4 posto niža.

Adolescentno doba i mladost su ključan period kada se dostiže najveća gustoća kostiju. Nemogućnost postizanja odgovarajuće koštane mase u ranoj odrasloj dobi može dovesti do povećanog rizika od prijeloma ili čak razvoja osteoporoze kasnije u odrasloj dobi, ističu stručnjaci.

Inače, neka ranija istraživanja su pokazala da lijekovi za ADHD mogu usporiti rast.

Izvor:
Endocrine Society PR