Mogu li meso s roštilja i suhomesnati proizvodi smanjiti stopu preživljavanja raka dojke?


Mogu li meso s roštilja i suhomesnati proizvodi smanjiti stopu preživljavanja raka dojke?

Poznato je da konzumiranje mesa s roštilja i suhomesnatih proizvoda može povećati rizik od raka dojke. No, izgleda da njihova konzumacija može smanjiti i stopu preživljavanja u oboljelih od raka dojke, ukazuju rezultati studije u kojoj je sudjelovalo više od 1.500 žena, koje su praćene gotovo 20 godina.

Također, treba spomenuti da se pokazalo da je konzumiranje većih količina mesa s roštilja ili suhomesnatih proizvoda povezano s 23 posto većim rizikom od smrti od bilo kojeg uzroka. Najproblematičnijim se pokazalo konzumiranje govedine, svinjetine i janjetine.

Inače, obrada mesa na visokim temperaturama, i to posebno masnog mesa, kao i dimljenje mesa, mogu dovesti do stvaranja kancerogenih kemijskih spojeva kao što su ugljikovodici, za koje se zna da su povezani s razvojem karcinoma.

Izvor:
Journal of the National Cancer Institute