Može li sideropenična anemija uzrokovati nagluhost?


Može li sideropenična anemija uzrokovati nagluhost?

Izgleda da nagluhost može biti povezana s anemijom uslijed manjka željeza koja je poznata i kao sideropenična anemija, ukazuje nova studija. Naime, pokazalo se da je nagluhost 2,4 puta češća u osoba sa sideropeničnom anemijom nego u osoba bez spomenutog hematološkog poremećaja.

Povezanost između gubitka sluha i anemije posebno je izražena za dvije vrste gubitka sluha - perceptivni (senzorineuralni) gubitak sluha i kombinaciju senzorineuralnog i provodnog gubitka sluha.

Senzorineuralni gubitak sluha je posljedica promjena ili unutarnjeg uha (senzorni) ili slušnog (8.) moždanog živca (neuralni). Dok provodni gubitak sluha nastaje uslijed promjena vanjskog zvukovoda, bubnjića ili srednjeg uha. Ove promjene sprječavaju učinkovito provođenje zvuka do unutarnjeg uha.

Inače, unutarnje uho je vrlo osjetljivo na promjene u opskrbi krvlju, te je moguće da nedostatak kisika u krvi kod osoba s sideropeničnom anemijom utječe i na unutarnje uho. Također, zna se da je željezo potrebno za normalno funkcioniranje slušnog sustava, kao i mnogih drugih organa. Naime, nedostatak željeza može poremetiti funkcioniranje stanica  te dovesti do njihova uništenja.

Stoga je zdrava i uravnotežena prehrana koja zadovoljava preporučeni dnevni unos vitamina i drugih hranjivih tvari, ključna za opće zdravlje, kao i za optimalno zdravlje sluha.

Za kraj, ostaje otvoreno pitanje, može li poboljšanje stanja, nakon liječenja sideropenične anemije, popraviti i sluh.

Izvor:
JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery