Mutacije BRCA gena mogu biti povezane i s ranom menopauzom


Mutacije BRCA gena mogu biti povezane i s ranom menopauzom

Žene koje imaju mutacije BRCA gena (BRCA1 i BRCA2), i koje su zbog toga izložene većem riziku od raka dojke i raka jajnika, mogle bi također biti izložene i većem riziku od rane menopauze.

Naime američki znanstvenici s University of California, San Francisco, su u istraživanju provedenom na gotovo 1.200 žena, otkrili da žene s mutacijama BRCA gena imaju kraće fertilno doba, te da su izložene većem riziku od neplodnosti.

Žene s mutacijama BRCA gena u prosjeku su u menopauzu ulazile u dobi od 50 godina, dok su žene bez navedene mutacije u menopauzu ulazile oko 53. godine.

Također, pokazalo se da su žene koje su pušile više od 20 cigareta dnevo i imale navedene mutacije gena, ulazile ranije u menopauzu nego žene s navedenim mutacijama koje ne puše, u prosjeku u 46. godini.

Stoga bi žene koje su nositeljice mutacija BRCA gena trebale uzeti u obzir trudnoću u mlađoj životnoj dobi, ističu znanstvenici.

Inače, poznato je da žene s mutacijama BRCA1 i BRCA2 gena imaju pet puta veći rizik za razvoj raka dojke nego žene koje nemaju navedene mutacije.

Izvor:
Cancer