Nacionalni dan oboljelih od epilepsije


Nacionalni dan oboljelih od epilepsije

Ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić obišao je danas, u povodu Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije, Odjel za epilepsiju i paroksizmalne poremećaje svijesti Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb, ujedno i Referentni centar Ministarstva zdravlja za epilepsiju. Ministar je obišao specijalizirane EEG laboratorije za protrahirano monitoriranje i preoperativnu obradu bolesnika s  farmakorezistentnim epilepsijama.

Prema epidemiološkim istraživanjima, procjenjuje se da od aktivne epilepsije u europskim zemljama boluje između 6 i 10 osoba na tisuću stanovnika. Primjenjeno na Hrvatsku, te uzimajući u obzir podatke regionalnih centara, procjenjuje se da u Hrvatskoj od epilepsije boluje između 40 i 50 tisuća ljudi.

U svijetu, prema procjenama, od epilepsije boluje oko 50 milijuna ljudi, a gotovo 80 posto oboljelih živi u zemljama u razvoju.

Epilepsija je bolest koja najčešće zahtijeva cjeloživotno liječenje, a oboljeli mogu posve normalno živjeti pridržavajući se liječničkih uputa. Nažalost, postoje predrasude okoline prema toj bolesti, pa se oboljeli osjećaju nelagodno i ponekad taje svoju bolest jer nailaze na nerazumijevanje i izoliranost.

Epilepsija se može uspješno liječiti u 70 posto slučajeva.

Uzrok epilepsije u najvećem broju slučajeva ostaje nepoznat ili tek pretpostavljen (60-70 posto). Od poznatih uzroka najčešći je moždani udar (12-15 posto), tumori mozga (5-7 posto) i alkohol (5-6 posto). U 2 do 4 prosto slučajeva epilepsije uzrok je prethodna ozljeda glave i mozga ili infekcija središnjeg živčanog sustava.

Referentni centar za epilepsiju Ministarstva zdravlja, u Klinici za neurologiju KBC-a Zagreb, osnovao je prof. dr. Franjo Hajnšek još 1956. godine. Centar je opremljen najsuvremenijom opremom, a u liječenju se koriste sve metode dijagnostike i liječenja kao i u većim svjetskim epileptološkim centrima.

Izvor:
MZ RH