Nedovoljno dobivanje na tjelesnoj težini u trudnoći povezano s rizikom od shizofrenije kod djeteta


Nedovoljno dobivanje na tjelesnoj težini u trudnoći povezano s rizikom od shizofrenije kod djeteta

Žene koje tijekom trudnoće nedovoljno dobivaju na tjelesnoj težini povećavaju vjerojatnost da će se u njihova djeteta kasnije tijekom života razviti shizofrenija, ukazuje novo istraživanje provedeno u Švedskoj. Naime, pothranjenost majke povećava rizik od razvoja shizofrenije kod djeteta za 30 posto.

Inače, shizofrenija je psihički poremećej koji se javalja u oko 1 posto opće populacije. Psihički poremećaji, uključujući shizofreniju i druge srodne bolesti, mogu se pojaviti unutar obitelji, te se djelomično mogu objasniti genetikom. No, ovo istraživanje pokazuje, da okolina osobe u ključnim fazama razvoja, također, može imati veliku ulogu u riziku od ove bolesti.

Prema mišljenju stručnjaka, rezultati ovog istraživanja naglašavaju važnost majčine prehrane tijekom trudnoće za razvoj zdrave djece.

Postojeće smjernice za debljanje tijekom trudnoće ne samo da štite djecu od nepovoljnih ishoda u trudnoći i ranom životu, nego im mogu pomoći i u zaštiti od psihičkih poremećaja, kao što je shizofrenija, koji se ne pokazuju odmah u početku života.

Izvor:
JAMA Psychiatry