Određene bakterije i imunološki čimbenici u vagini mogu uzrokovati ili zaštititi od prijevremenog poroda


Određene bakterije i imunološki čimbenici u vagini mogu uzrokovati ili zaštititi od prijevremenog poroda

Sedam vrsta bakterija i određeni imunološki čimbenici u ženskoj vagini i cerviksu mogu biti odgovorni za povećanje rizika od spontanog prijevremenog poroda ili za zaštitu od njega, ukazuje novo američko istraživanje.

Smatra se da će ovo otkriće potaknuti nova istraživanja koja će biti usmjerena na ciljanje "loših" bakterija ili povećanje broja "zaštitnih" bakterija.

Inače, prethodna istraživanja su pokazala da je cervikovaginalna mikrobiota drugačija u žena koje su doživjele prijevremeni porod.

Valja spomenuti da je spontani prijevremeni porod, definiran kao rođenje prije 37. tjedna trudnoće, a njegove komplikacije, najveći su doprinosi smrti dojenčadi na svijetu. Djeca koja prežive rano rođenje, često se suočavaju s ozbiljnim i doživotnim zdravstvenim problemima, uključujući probleme s disanjem, gubitak vida, cerebralnu paralizu i intelektualno zaostajanje.

Jednako tako, treba napomenuti da je neuspjeh u predviđanju i razumijevanju uzroka prijevremenog poroda ograničio razvoj učinkovitih intervencija i terapija.

Izvor:
Nature Communications