Home / Vijesti / Omega-3 masne kiseline i vitamin D ublažavaju simptome lupusa

Omega-3 masne kiseline i vitamin D ublažavaju simptome lupusa

Omega-3 masne kiseline i vitamin D ublažavaju simptome lupusa

Rezultati dviju studija pokazali su da primjena omega-3 masnih kiselina i vitamina D može ublažiti simptome te smanjiti rizik od komplikacija lupusa. Naime, pokazalo se da su pacijenti s nižom razinom vitamina D u krvi izloženi 66 posto većem riziku od oštećenja bubrega. Dok pacijenti koji su uzimali omega-3 masne kiseline su imali blaže simptome i bolju kvalitetu spavanja.

Inače, lupus ima nekoliko oblika, najpoznatiji je sistemski eritemski lupus kod kojega imunosni sustav stvara protutijela protiv vlastitog tkiva. Lupus može zahvatiti kožu, zglobove, srce, pluća, bubrege i mozak.

Procjenjuje se da u SAD-u ima oko 1,5 milijuna ljudi s tom bolešću. Lupus se češće javlja u žena, a obično počinje u dvadesetim ili tridesetim godinama života.

Omega-3 masne kiseline se uglavnom mogu naći u masnoj ribi poput lososa, skuše i tune, te u određenim sjemenkama poput chia sjemenki i lanenim sjemenkama i orašastim plodovima.

Izvor:
American College of Rheumatology annual meeting

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje