Povećani unos soli povezan s rizikom od dijabetesa


Povećani unos soli povezan s rizikom od dijabetesa

Izgleda da povećani unos soli može povećati rizik za razvoj dijabetesa kod odraslih osoba, ukazuje studija provedena u Švedskoj. Naime, pokazalo se da je povećani unos soli povezan s 65 posto većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 za svaka dodatna 2,5 grama soli dnevno.

Pretpostavlja se da povećani unos soli može potaknuti inzulinsku rezistenciju, stanje koje može dovesti do dijabetesa tipa 2 ili može djelovati na povećanje tjelesne težine, koja je pak povezana s većim rizikom od dijabetesa.

Jednako tako, treba istaknuti da je visok unos soli također povezan i sa značajno većim rizikom od latentnog autoimunog dijabetesa, oblika dijabetesa tipa 1 koji se razvija vrlo sporo i pojavljuje u odrasloj dobi.

Izvor:
European Association for the Study of Diabetes PR