Povišeni krvni tlak može povećati rizik od demencije


Povišeni krvni tlak može povećati rizik od demencije

Povišeni krvni tlak (hipertenzija), osobito u srednjim godinama, može povećati rizik od demencije, upozorava u svom novom priopćenju American Heart Association. Inače, od demencije boluje oko 30 do 40 milijuna ljudi širom svijeta, a očekuje se da će se do 2050. godine taj broj utrostručiti.

Obzirom da su osobe s povišenim krvnim tlakom sklonije razvoju demencije, smatra se da redovito kontroliranje krvnog tlaka može smanjiti izglede za razvoj demencije.

Također, treba spomenuti da su neke ranije studije pokazale da liječenje hipertenzije može poboljšati kognitivne sposobnosti pacijenata.

Smatra se da je povišeni krvni tlak "najgora moguća stvar za mozak", obzirom da on oštećuje krvne žile u mozgu i dovodi do otvrdnjavanja arterija te utječe na sićušne krvne žile i sposobnost mozga da kontrolira protok krvi, što je neophodno za njegovo normalno funkcioniranje.

Svakako treba imati na umu da održavanje krvnog tlaka u granicama normale nije samo važno za zdravlje mozga nego je bitno i za zdravlje srca i bubrega.

Izvor:
Hypertension, American Heart Association