Prehrana s visokim udjelom šećera može oštetiti zaštitni sloj sluznice crijeva te dovesti do pogoršanja kolitisa
Laboratorijsko istraživanje provedeno na miševima pokazalo je da prehrana s visokim udjelom šećera može oštetiti zaštitni sloj sluznice debelog crijeva te dovesti do pogoršanja kolitisa.
Inače, kolitis predstavlja veliki javnozdravstveni problem, kako u SAD-u, tako i u drugim zemljama Zapada. Kolitis može uzrokovati dugotrajni proljev, bolove u trbuhu i rektalno krvarenje.
Zbog mnogo veće prevalencije bolesti u zapadnim zemljama, stručnjaci su prehranu zapadnog stila - bogatu masnoćama, šećerom i životinjskim proteinima - smatrali mogućim čimbenikom rizika. Iako je utvrđeno da prehrana s visokim udjelom masti potiče upalnu bolest crijeva (IBD), uloga šećera bila je kontroverznija.
Ovo istraživanje pokazalo je da je konzumacija glukoze dovela do značajnih promjena u mikrobiomu crijeva. Naime, došlo je do porasta broja bakterija Akkermansia muciniphila i Bacteroides fragilis, koje razgrađuju sloj sluzi koji štiti sluznicu debelog crijeva od infiltracije crijevnih bakterija. Također, došlo je do smanjenja broja dobrih bakterija poput Lactobacillusa.
Izvor:
UT Southwestern Medical Center