Home / Vijesti / Protein povezan s povećanim rizikom od zatajivanja srca i smrti

Protein povezan s povećanim rizikom od zatajivanja srca i smrti

Protein povezan s povećanim rizikom od zatajivanja srca i smrti

Rezultati istraživanja provedenog u SAD-u na 3.353 ispitanika prosječne životne dobi od 59 godina, ukazuju da bi se pomoću proteina galektin-3 moglo otkriti koje su osobe izložene većem riziku od zatajivanja srca.

Zatajivanje srca (zatajenje srca, srčana dekompenzacija) karakterizira skup simptoma i znakova, koji upućuju na nemogućnost srca da ispuni svoju osnovnu zadaću, a to je opskrba organizma krvlju. Naime radi se o zatajivanju crpne (istisne) funkcije srca.

Inače, protein galektin-3 nedavno je povezan sa srčanom fibrozom, stanjem kod kojeg ožiljkasto tkivo zamjenjuje srčani mišić. Treba istaknuti da srčana fibroza ima važnu ulogu u razvoju zatajivanja srca.

Obzirom da zatajivanje srca nosi ogroman rizik od smrti ili doživotnog invaliditeta, mjerenjem razine proteina galektina-3 u krvi, moglo bi se otkriti koje su osobe izložene većem riziku od zatajivanja srca te njihovim ranijim liječenjem spriječiti zatajivanje srca i smrt.

Naime protein galektin-3 omogućava otkrivanje osoba sklonih zatajivanju srca puno prije nego što se bolest razvila.

Buduća istraživanja trebala bi utvrditi mogu li se pomoću spironolaktona i drugih srodnih lijekova, za koje se zna da mogu pomoći u sprječavanju srčane fibroze i zatajivanja srca, liječiti zdrave osobe s povišenim razinama proteina galektina-3.

Izvor:
Journal of the American College of Cardiology

Prijava za newsletter

Anketa

Mislite li da naše društvo favorizira majke prilikom dodjele djece nakon razvoda braka?

Ljekovito bilje
Savjeti ljekarnika
10 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr