Pržena hrana povećava rizik od zatajivanja srca


Pržena hrana povećava rizik od zatajivanja srca

Prema rezultatima nove studije, što neka osoba više konzumira prženu hranu, to ima veći rizik od zatajivanja srca. Naime, osobe koje su jele prženu hranu jednom do tri puta tjedno imale su 18 posto veći rizik od zatajivanja srca, dok četiri do šest obroka pržene hrane tjedno povećava rizik od zatajivanja srca za 25 posto, a sedam ili više obroka za 68 posto.

Rezultati studije sugeriraju da bi bilo pametno smanjiti učestalost i količinu pržene hrane koja se konzumira tijekom tjedna, kako bi se spriječilo zatajivanje srca, te druge kronične bolesti. Stoga se preporuča prakticiranje zdrave prehrana bogate voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama.

Inače, zatajivanje srca je jedan od najčešćih razloga za hospitalizaciju kod ljudi u dobi od 65 i više godina.

Izvor:
American Heart Association EPI/Lifestyle 2015 meeting