Sastojak majčina mlijeka može inhibirati rast patogenih bakterija


Sastojak majčina mlijeka može inhibirati rast patogenih bakterija

Rezultati nove studije ukazuju da glicerol monolaurat (GML), sastojak majčina mlijeka, može snažno inhibirati rast patogenih bakterija. Inače, koncentracija glicerol monolaurata u majčinom mlijeku je 200 puta veća nego u kravljem mlijeku, a dojenačke formule ga ne sadrže.

Smatra se da bi buduća istraživanja trebala utvrdit može li glicerol monolaurat biti koristan dodatak kravljem mlijeku i dojenačkoj formuli.

Za razliku od antibiotika koji uništavaju korisne i patogene bakterije, glicerol monolaurat je mnogo selektivniji, naime, on uništava samo patogene bakterije i to bakterije Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis i Clostridium perfringens.

Jednako tako, pokazalo se da GML inhibira upalu u epitelnim stanicama, koje usmjeravaju crijeva i ostale površine sluznice. Inače, upala može oštetiti epitelne stanice i pridonijeti osjetljivosti na bakterijske i virusne infekcije.

Izvor:
National Jewish Health