Tri antipsihotika povezana s oštećenjem bubrega


Tri antipsihotika povezana s oštećenjem bubrega

Prema novom istraživanju, oštećenje bubrega može biti dodano na popis mogućih nuspojava koje su povezane s primjenom tri antipsihotika - kvetiapina, risperidona i olanzapina, koji se često propisuju za liječenje bipolarnog poremećaja, shizofrenije i drugih ozbiljnih psihičkih poremećaja, te problema u ponašanju kod starijih osoba s demencijom.

Nuspojave navedenih antipsihotika su posebno zabrinjavajuće, te ih ne bi trebalo upotrebljavati kod starijih osoba, osim u slučajevima kada je to nužno, ističu stručnjaci.

Naime, akutno oštećenje bubrega je 1,5 puta češće u starijih osoba koje uzimaju kvetiapin, risperidon i olanzapin nego kod njihovih vršnjaka koji ne uzimaju te lijekove.

Jednako tako, pokazalo se da je rizik od niskog krvnog tlaka i akutne urinarne retencije (nesposobnost pražnjenja mokraćnog mjehura) dvostruko veći u osoba koje koriste navedene lijekove.

Također, treba spomenuti da je uzimanje antipsihotika bilo povezano i s većim rizikom od upale pluća i srčanog udara.

Iako ovo istraživanje ne dokazuje izravni uzročni učinak ovih lijekova na bubrege, ipak ne bi trebalo zanemariti njegove rezultate.

Izvor:
Annals of Internal Medicine