Učestalost napadaja gihta veća nakon konzumiranja određenih namirnica


Učestalost napadaja gihta veća nakon konzumiranja određenih namirnica

Istraživanje provedeno u SAD-u na više od 600 bolesnika s gihtom pokazalo je da konzumiranje mesa, plodova mora i drugih namirnica koje su bogate purinima, upeterostručuje rizik od akutnih napadaja gihta.

Većina sudionika u istraživanju bili su muškarci, a prosječna životna dob ispitanika bila je 54 godine.

Prosječna količina purina koja se konzumirala tijekom dva dana u kojima nije bilo napadaja gihta iznosila je 1,66 grama, naspram 2,03 grama dva dana prije napadaja gihta.

Izvori purina životinjskog podrijetla su meso i plodovi mora, a biljnog grah, grašak, leća, zobeno brašno, špinat, šparoge i gljive. 

Treba istaknuti da je konzumiranje purina životinjskog podrijetla bilo povezano za znatno većim rizikom od akutnog napadaja gihta nego konzumiranje purina biljnog podrijetla.

Jednako tako, biljni izvori purina sadrže važne hranjive tvari koje doprinose smanjenju rezistencije na inzulin.

Ostali glavni prehrambeni izvori purina su kvasac i alkohol.

Prema mišljenju stručnjaka, izbjegavanje ili smanjenje unosa hrane bogate purinima, može pomoći u smanjivanju rizika od ponovnog napadaja gihta.

Izvor:
Annals of the Rheumatic Diseases