Ultraprerađena hrana povezana s prekursorima ranog kolorektalnog karcinoma


Ultraprerađena hrana povezana s prekursorima ranog kolorektalnog karcinoma

Rak debelog crijeva nekada se povezivao sa starošću, ali dijagnoze su postale sve češće kod odraslih osoba u dobi od 50 godina ili mlađih, posebno u zemljama s visokim prihodima. Nova studija sugerira važnu vezu s ultraprerađenom hranom. Naime, analizirajući prehranu i rezultate kolonoskopije gotovo 30.000 žena, otkrio se, da su žene koje su konzumirale najviše ultraprerađene hrane imale 45% veći rizik od razvoja adenoma, koji mogu biti prekursori ranog kolorektalnog karcinoma.

Smatra se, da ovi rezultati podupiru važnost smanjenja unosa ultraprerađene hrane kao strategije za ublažavanje rastućeg tereta ranog kolorektalnog karcinoma. Povećani rizik čini se prilično linearnim, što znači da što više ultraprerađene hrane jedete, to je veća mogućnost da bi to moglo dovesti do polipa debelog crijeva.

Konzumacija ultraprerađene hrane - hrane spremne za jelo koja često sadrži visoke razine šećera, soli, zasićenih masti i aditiva u hrani - porasla je paralelno s porastom raka debelog crijeva s ranim početkom.

Izvor:
JAMA Oncology