Unos jogurta povezan s nižim krvnim tlakom kod hipertoničara


Unos jogurta povezan s nižim krvnim tlakom kod hipertoničara

Studija koja je ispitala povezanost između unosa jogurta, krvnog tlaka i kardiovaskularnih čimbenika rizika, pokazala je da je svakodnevno konzumiranje jogurta povezano s nižim krvnim tlakom kod osoba s hipertenzijom (visokim krvnim tlakom).

Inače, više od milijardu ljudi diljem svijeta pati od hipertenzije, što ih dovodi u veći rizik od kardiovaskularnih bolesti kao što su srčani udar i moždani udar.

Obzirom da je visoki krvni tlak čimbenik rizika broj jedan za kardiovaskularne bolesti, važno je da se nastavi iznalaziti načine za njegovo snižavanje i regulaciju, ističu stručnjaci.

Mliječni proizvodi, osobito jogurt, mogu sniziti krvni tlak. To je zato što mliječni proizvodi sadrže niz mikronutrijenata, uključujući kalcij, magnezij i kalij, koji su svi uključeni u regulaciju krvnog tlaka. Valja spomenuti, da je jogurt posebno zanimljiv jer sadrži i bakterije koje potiču oslobađanje proteina koji snižavaju krvni tlak.

Izvor:
International Dairy Journal