Virus gripe može povećati rizik od disekcije aorte


Virus gripe može povećati rizik od disekcije aorte

Američko istraživanje pokazalo je da virus gripe može povećati rizik od po život opasnog stanja, disekcije aorte. Naime, uočeno je da je dvostruko više slučajeva akutne disekcije aorte zabilježeno za vrijeme sezone gripe nego tijekom ostalih mjeseci u godini.

Disekcija aorte nastaje zbog uzdužnog rasijecanja slojeva stijenke aorte kod kojega dolazi do prodora krvi kroz razdor intime i odvajanja intime i medije, te stvaranja lažnog lumena aorte. U pravom lumenu registrira se protok krvi, dok je u lažnom lumenu protok krvi oskudan ili ga uopće nema. Protok krvi u lažnom lumenu ovisi o trajanju bolesti i o broju i veličini komunikacija između pravog i lažnog lumena.

Disekcija aorte može nastati bilo gdje uzduž aorte i proširiti se proksimalno ili distalno u druge arterije. Oko 80 posto pacijenata s disekcijom aorte ima povišeni krvni tlak (hipertenziju).

Najčešći simptom je iznenadna i jaka bol u prsima ili bol u gornjem dijelu leđa. Ukoliko se disekcija aorte ne liječi pravovremeno, ona može biti smrtonosna.

Smatra se da se osobe koje imaju obiteljsku povijest disekcije aorte svakako trebaju cijepiti protiv gripe.

Inače, točan uzrok disekcije aorte je nepoznat. Poznato je da su povišeni krvni tlak i genetsko nasljeđe čimbenici rizika za disekciju aorte.

Izvor:
American Heart Association annual meeting