Zdrava prehrana smanjuje rizik od sive mrene


Zdrava prehrana smanjuje rizik od sive mrene

Izgleda da je zdrava prehrana povezana s manjim rizikom od razvoja nuklearne katarakte povezane sa starijom dobi, ukazuje nova studija. Inače, za nuklearnu kataraktu je karakteristično zamućenje u središnjoj jezgri leće.

Pretpostavlja se da zdrava prehrana štiti od stvaranja katarakte pomoću antioksidacijskog djelovanja vitamina. Jednako tako, pokazalo se da osobe koje prakticiraju zdravu prehranu imaju i drugačiji crijevni mikrobiom od osoba koje se nezdravo hrane. Naime, izgleda da crijevne bakterije koje su važne za probavu biljnog materijala imaju ulogu u zaštiti od katarakte.

Pa se tako pokazalo da su Ruminococcaceae bakterije bile pozitivno povezane s indeksom zdrave prehrane (HEI), dok su patogene Mogibacteriaceae bakterije bile negativno povezane s indeksom zdrave prehrane (HEI).

Smatra se da bolje razumijevanje odnosa između crijevnog mikrobima i katarakte može dovesti do novih ciljanih prehrambenih intervencija ili čak do razvoja probiotika pomoću kojega bi se mogao smanjiti rizik od razvoja katarakte u starijoj životnoj dobi.

Izvor:
ARVO 2017