Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


astma


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

anna20

10.03.2009. 13:40

Dobar dan poštovani doktore...Moje stanje je ovakvo:unazad god dana imam otezano disanje koje malo imam malo nemam...prosli tjedan sam isla na pregled na jordanovac,i nalazi su mi ovakvi:povisen ige (171),nisam na nista alergicna,spirometrija bolja na ventolin test(opstruktivne smetnje ventilacije manjeg stupnja(FVC 96% FEV1 85% PEF 57%)),bris nosa citološki:sluz,stanice cilindričnog epitela,Feno vrijednost povišena(30.7)...i naravno radi se o astmi...dobila sam na koristenje alvesco 2 udaha navecer,ali nisam ga jos uzela posto nisam iz zg-a pa moram kod svog osobnog doktora po recept...uglavnom,meni je bilo ok i bez lijekova,sve do jucer kad nisam nikako mogla doci do zraka(nikako udahnuti),pa sam uzela otisla u ljekarnu i uzela ventolin...bilo mi je malo bolje,ali dalje mi nije nikako dobro..ne znam sta da radim,znam da smijem uzet ventolin na dan 2x,al mene i dalje gusi...kao da mi netko sjedi na plucima,jel moguce da mi je to od prehlade il...unaprijed hvala

anna20

10.03.2009. 13:55

i imam bol u plućima...i naravno "pište" mi pluća kad spavam i ponekad kad udahnem...rijetko kad i kad izdahnem...

Darko Richter, dr. med.

10.03.2009. 23:10

Ventolin smijete uzimati po 2 udaha, na Volumatic, svakih 4-6 h. To vam je dovoljno da se vadite iz akutnih smetnji. No, grešak je što ne uzimate terapiju. Dobili ste dijagnozu, dobili ste terapiju, a vi je ne uzimate.
Ako vam bude još teže, možete na Hitnu službu, a savjetovao bih vam da popiejte Decortin ili Medrol, tbl, to vam dođe slično Alvescu, samo su doze za progutat i veće su: 3×20 mg z aDecortin, 3× 16 mg za Medrol. To biste mogli piti korz 3-4 dana, i odmah se pobrinuti da počnete s Alvescom i dalje onda održavate kontrolu.