Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Da li cjepiti dijete sa prevenarom ili pneumo 23


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

appmaksan

18.07.2015. 11:35

Poštovani doktore imam dijete od 2 godine i 8 mjeseci prvi opstruktivni bronhitis dobio je sa 3 mjeseca, a sa 14 mjeseci je bio u bolnici sa kako su doktori rekli početkom upale pluća i u tom razdoblju je u mjesec dana popio 4 antibiotika i imao konstantno opstrukcije ugl. bio je sa manjim prekidima od 1-2,3 dana isto toliki period na ventolinu i dobio jednom injekciju solumedrola.Nakon toga svaka prehlada ili bilo koja bolest završi opstruktivnim bronhitisom. Npr. zna se desiti da najprije dobije laringitis pa mu bude 1 dan malo bolje pa sutra dobije opstruktivni bronhitis. Znači redovito uvijek završi na inhalacijama ventolinom a često i na injekcijama solumedrolom.Ove godine je imao opsturktivni bronhitis u 10.mj. trajalo 8dana, 2. mjesecu 2 puta u periodu od po 4 dana, u 5. mjesecu bio u dnevnoj bolnici i 6. mjesecu i sad u 7. mjesecu. U terapiji ima Melarth granule od listopada do lipnja, onda pauza po ljeti. Bili smo testiranju za alergije u Zadru. Prick test pokazao alergiju na grinje,pelud stabla masline, dlaku mačke i psa, mlijeko i jaja. A vađenjem krvi mu je utvrđeno da postoji samo alergija na grinje i to u blažem obliku. Doktorica pulmolog je rekla da pošto su svi njegovi opstruktivni bronhitisi vezani za prehlade odnosno da mu niti jedna opstrukcija nije došla iz čista mira nego je tome uvijek prethodilo curenje nosa da će mu to proći kad nauči ispuhati nos. Mene zanima u međuvremenu dok on to ne nauči dali postoji neki način da se preventivom smanji odnosno ublaži te njegove opstruktivne bronhitise i bolesti općenito. Dali postoji nešto tipa broncho vaxom, prevenar ili pneumo 23 i hoće li mu to ikako pomoći da ojača imunitet jer bojim se i pomisliti da još jednu epizodu "početka upale pluća". Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

18.07.2015. 17:35

Dijete ima alergijsku astmu. Za to je terapija na prvom mjestu Flixotide pumpica, a tek ona montelukast (Melarth, Signulair i sl.). Očito je to u njegovom slučaju: nema puno koristi od Melartha i trebao bi prijeći na Flixotide 50, 2×2 potiska na Babyhaler, kroz prva 3 tj., a u nastavku 2×1 trajno. Imat ćete mira, i on i vi. Po potrebi Ventolin 2 potiska na Babyhaler, što se može ponavljati u razmacima od 4-6 h. Ako su pogoršanja ozbiljnija, tj. ne prođu na sami Ventolin, onda dati vlažnu inhalaciju (električni kompresijski inhalator) od 1 Pulmicort respule + 2,5 mg (0,5 ml) Ventolin + 2 ml fiziološke otopine, što se smije ponoviti triput u razmacima od 6-12 h. Nakon toga povisiti dozu Flixotide 50 (npr. ako je bio na 2×1, vratiti na 2×2). Priče o ispuhivanju nosa nemaju puno veze, kao niti BronchoVaxom, a niti pneumokoki ne igraju ulogu u astmatskim egzacerbacijama. Ako se bez obzira na ovo želite zaštititi od pneumokoka, shema jest: Prevenar 13 (1 doza) + Pneumo 23 (ili Pneumovax) nakon 6 mj.

appmaksan

23.07.2015. 08:20

Hvala Vam puno na vašem odgovoru zanima me dali bi ja mogla ikako se naručiti kod Vas na pregled, i što mi je sve potrebno za to mi smo iz Zadra.
Unaprijed se zahvaljujem Maksan

Darko Richter, dr. med.

25.07.2015. 00:55

Na posao se vraćam 11.8. Možemo se dogovoriti na mail: bibicd@live.com
Trebat će uputnica C1 ili A1 ili A1 i A3, već što vaša doktorica bude smatrala za potrebno. Na C1 možemo učiniti sve potrebne pretrage, a A1 nas ograničava na pregled + prick test ili spirometriju (ali ne oboje). Na A3 s može dopisati druga pretraga, ili laboratorij.
Dakle, najbolje je imati C1, ako vam je hoće izdati.

appmaksan

30.07.2015. 09:15

Hvala puno.

strawberry_

17.09.2015. 12:15

Poštovani dr.Richter,
zanima me Vaše mišljenje na koji način cijepiti moje dijete. On ima 18 mjeseci, prije 2 tjedna je krenuo u jaslice, nikada nije bio boležljiv, mislim da tu igraju najveću ulogu preventiva kojoj ja pridajem veliku pažnju i kvalitetna ishrana. Međutim, sada bih ga voljela zaštititi barem od dijela novih boleština s kojima će se susresti. Na koji način i čime ga sad cijepiti, prevenarom, pneumom? Prije 8 dana je cijepljen Priorixom, danas ima blago povišenu temperatutu (ako je to kako bitno za ovu temu).
Unaprijed hvala, lp

Darko Richter, dr. med.

17.09.2015. 20:40

Ovo za Priorix je karakteristično, baš oko 7-10. dana po injekciji. Svakako mu dajte antipiretik, dok se temperatura ne smiri.
No, u pogledu pneumokoka, slobodno ga cijepite Prevenarom, i to dvjema dozama u razmaku od najmanje 2 pa do 6 mj. Ja bih mu dao prvu dozu sada (tj. ne odmha, već kada prođe 6 tj. od Priorixa), a drugu pred 2. rođendan. To mu je do daljnjega dosta, a Pneumo 23 može dobiti najranije 6 mj. od zadnjeg Prevenara. time se dodatno proširuje paleta zaštitnosti na 23 pneumokokna serotipa (u Prevenaru ih je 13). Pneumo 23, međutim, ima to bolje djelovanje što je dijete starije, pa se tako uopće ne daje prije no što navrši 2 godine.