Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Važne informacije o kontracepciji - obavezno pročitati


Autor Poruka

Mala Lada

06.03.2017. 13:30

Poštovani,

već nekoliko mjeseci(3-4) pijem kontracepcijske pilule Estal. Nakon što sam završila s prethodnim pakovanjem odlučila sam odgoditi menstruaciju i nastavila piti sljedeće pakovanje bez da sam radila 7 dana pauze i nisam imala nikakvih posebnih problema ili nuspojava. Sada su mi ostale još 2 tablete u tom drugom pakovanju. Zanima me hocu li biti zasticen od trudnoce ako ne popijem te 2 tablete i odmah napravim pauzu od 7 dana te nakon toga nastavim s novim pakiranjem? Hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

06.03.2017. 19:00

poštovana,
bit ćete zaštićeni ako i ne popijete te dvije tablete.

nickname81828

08.03.2017. 10:20

Poštovani,
djevojka i ja smo u vezi 3 mjeseca, a prije mjesec dana je počela koristiti kontracepcijske pilule. Veza je bila super, bili smo ludo zaljubljeni, ali taman negdje nakon što je počela piti pilule sam ju počeo živcirati i počela se istresati na mene (i inače je živčanija, ne samo u interakciji sa mnom). Postepeno se nakon toga i ohladila od mene. Mišljenja smo da je to možda zbog pilula. Čitao sam neke članke o mijenjanju percepcije partnerovih feromona nakon prestanka uzimanja pilula te da se zna dogoditi da ženu partner više ne privlači. Kod nas je situacija nešto drugačija, tj. upoznali smo se bez pilula, a do promjena u privlačnosti je došlo nakon početka uzimanja. Naravno da razloga za njeno hlađenje može biti sto, ali zanima me da li je moguće i zbog pilula.
Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

09.03.2017. 11:45

Poštovani,
pilule nemaju nikakve veze s time.

Gr19

20.03.2017. 12:05

Dobar dan znaci imam problem. Piše da se kontracepcijske tablete počinju piti prvim danom menstruacije ali meni taj prvi dan nije bila menstruacija nego smeđi iscjedak i to po meni nije menstruacija još je došlo negdje pred večer. I ja sam prvi kontracepcijsku tabletu popila drugo jutro kada mi je bas počela menstruacija. Dečko je u mene ejakulirao kada sam bila na 5-toj tableti. Mene sada zanima da li se trebam bojati toga sto nisam popila taj prvi dan (sto po meni nije prvi dan) ili sam bila odmah zaštićena? I da li bi trebala sada piti nešto vise možda da se zaštitim? Hvala unaprijed. Lp.

Ivo Balenović, dr. med.

21.03.2017. 01:25

Poštovana,
ne trebate se brinuti, zaštićeni ste od trudnoće.

Lucija1996

26.03.2017. 12:15

Poštovani,

Budući da još nigdje nisam vidjela pitanje ovakvog tipa, ovdje ću ga postaviti. Naime pijem Trinovum tablete već godinu i 6 mjeseci. 22.veljače (srijeda) otputovala sam i pri tom, u žurbi, zaboravila ponijeti pilule sa sobom. Tog sam dana trebala započeti novo pakiranje, dakle nisam uzela prvih nekoliko tableta. Kad sam se vratila (ponedjeljak), popila sam tablete za nedjelju i ponedjeljak i nastavila ih piti, ostavivši zaboravljene tablete. Nakon nekoliko sam dana shvatila da cijelo vrijeme greškom pijem tablete iz prvog tjedna (one koje sam na početku zaboravila). Umjesto da sam nakon utorka prešla na tablete za 2.tjedan, ja sam pila tabletu za srijedu iz prvog tjedna i tako do kraja i onda tek shvatila da to radim (u subotu). Nakon toga jednostavno sam prešla na tablete iz drugog tjedna, krenuvši od one za nesjelju i tako popila sve do kraja blistera. Novi sam blister započela odmah, bez uobičajne pauze od 7 dana i sam na drugom tjednu. S napomenom da sam U ovome blisteru jednu tabletu popila tek sljedeće jutro (inače ih pijem navečer) i to nekih 10 sati kasnije. Zanima me što mi je dalje činiti, kolika je trenutna zaštita i koliko dugo moram koristiti dodatnu zaštitu? Ps. Imala sam stresan mjesec zbog ispitnih rokova, vjerojatno su zato nastale ovolike zabune...

Puno Vam hvala na odgovoru,

Lucija

Ivo Balenović, dr. med.

26.03.2017. 21:10

Poštovana,
kada se zaboravi uzeti više od jedne tablete tada treba zaboravljenu tabletu uzeti odmah, a ostale zaboravljene preskočiti. Slijedeće tablete uzimate prema uobičajenom rasporedu uz dodatnu zaštitu kroz 7 dana. Pošto ste vi već drugi tjedan na novom blisteru nastavite uzimati uobičajenim rasporedom. Kašnjenje od 10 sati ne smanjuje kontracepcijsku učinkovitost.

Nero1

29.03.2017. 17:25

Postovani
Da li postiji mogucnos da se ostane u drugom stanju (procentualna) ako sam zavrsio izmedju guze, a nismo sugurni da li je nesto otislu prema vagini i da li bi pomogla pilula za dan poslije ako je imala ovulaciju dva dana prije?
Pozdrav zabrinuti

Ivo Balenović, dr. med.

30.03.2017. 10:05

Poštovani,
iako mala, postoji mogućnost trudnoće. Pilula za dan poslije (Escapelle) može spriječiti već oplođeno jajašce da se prihvati na sluznicu maternice.

Ninna_ma

30.03.2017. 10:45

Poštovani,

imam 25 godina, a prvu menstruaciju dobila sam s 11 godina. Od početka svaka menstruacija mi je bila jako bolna, uz uzimanje do 4 ketonala dnevno. Do prije 2 godine, bol bi trajala do 3 dana, a zadnje dvije godine izuzetno jaka bol uz povraćanje i dijareju traje obavezno 4 dana, a ponekad i 5. Nažalost u međuvremenu sam dobila ulkus na dvanaesniku, i zabranjen mi je ketonal, a brufen 600, rapidol, buscol i slični analgetici mi uopće ne pomažu. Probala sam i s uzimanjem magnezija cijeli mjesec, pijenja čaja od vrkute, stolisnika, kapi femisan, ulja, no nikakvog efekta. Ciklusi su bili stabilni, 26-29 dana.

To me natjeralo da tražim od svoje ginekologice kontracepciju, pa smo izvadile spolne hormone od kojih je androstendion bio jako povišen i doktorica mi je dala tablete belara. Počela sam ih piti početkom prošlog ciklusa, i imala sam mali spotting, no sad prije 4 dana kad mi je ostalo 6 tableta do kraja blistera, počelo je jače krvarenje uz jake bolove. Sad me užasno jako boli već tri dana, a imam još 3 tablete za popiti i tek tada ću dobiti menstruaciju. Nažalost, već sam svaki dan na ketonalima, a bojim se kakvi će onda bolovi biti kada dobijem, ako su sada ovakvi.

Zvala sam doktoricu i ona je rekla da popijem blister do kraja i ako mi menstruacija bude bila jako obilna da joj dođem.

Mene je iskreno strah, jer uz ovakve bolove ne mogu na posao, a razlog uzimanja pilula je bio da smanjim bolovre, a ne da ih dobijem prije menstrualnog ciklusa.

Molim vas, pomozite.

Lp

Ivo Balenović, dr. med.

31.03.2017. 10:00

Poštovana,
preporučam da se javite na pregled, jer uz kontracepciju ne bi smjeli biti bolovi niti obilnija krvarenja.

Tijana321

02.04.2017. 18:55

Pozdrav svima ja sam nova na forumu i slucajno naidjoh na temu,pa da odma dodam da nije istina da kontraceptivne pilule mogu da pomognu u regulisanju ciklusa ja ih pijem 5 godina i ne moze da mi se regulise ciklus .Konstatovan mi je sindrom policisticnih jajnika i uz to vec pola godine radim na trudnoci i nista, Toliko o dobrobiti i dobrim stranama kontaceptivnih pilula.....

Ivo Balenović, dr. med.

04.04.2017. 17:25

Poštovana,
savjetovao bih da se javite liječniku da se ustanovi zbog čega usprkos terapiji imate neredovite cikluse. Što se trudnoće tiče preporučio bi da se javite na neki od odjela za humanu reprodukciju radi obrade i eventualnih postupaka potpomognute oplodnje.

paurora

13.04.2017. 16:05

Poštovani,

počela sam piti kontracepcijske pilule Yasmin prije 5-6 mjeseci zbog problema s aknama. Tad sam obavila redovni ginekološki pregled i krvne pretrage te su nalazi bili uredni.U međuvremenu sam čula da bi korisnicama kontracepcijskih pilula bilo dobro raditi preglede češće, otprilike svakih 6 mjeseci. Zanima me na koje se to preglede/pretrage točno odnosi? Znači li to da trebam zbog pilula 2 puta godišnje vaditi krv i ići na ginekološki pregled? Inače imam 23 godine, ne pušim i za sad nemam većih zdravstvenih problema.
Lijepi pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

14.04.2017. 17:45

Poštovana,
ukoliko su nalazi u redu dovoljno je jednom godišnje obaviti kompletan pregled.

zabrinutam55

18.04.2017. 19:20

Postovani, dali ima kakve veze ako sam kontracepcijske pilule pocela piti drugi dan ciklusa, a ne prvi?

Ivo Balenović, dr. med.

19.04.2017. 10:20

Poštovana,
neće se ništa poremetiti, ali za svaki slučaj tijekom idućih sedam dana koristite dodatnu kontracepciju (kondom).

n_15

29.04.2017. 11:45

Poštovani, pijem kontracepcijske pilule 2 mjeseca. U utorak sam zaboravila uzeti, u srijedu sam uzela jednu, u četvrtak dvije i i jučer jednu. I to je kraj pakiranja. Moje pitanje je, bih li trebala početi danas uzimati novo pakiranje ili pričekati 7 dana kao i inače, i koliko dugo sada trebam koristiti dodatnu zaštitu?

Ivo Balenović, dr. med.

29.04.2017. 20:10

Poštovana,
počnite s novim pakiranjem uz dodatnu zaštitu tijekom 7 dana.

Nazad
1 ... 4 5 6 7 8 9 ... 18
Naprijed