Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 288 | Broj poruka: 933

anonymous

Katarina Antunac, dr. med.

KBC SM
Zagreb, Vinogradska 29


Kontrolna kolonoskopija: Ostavljena peteljka od prijašnje polipektomije, okolna sluznica je hiperemična


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

RossRoss

08.11.2022. 10:40

Poštovani,

Nedavno sam bio na kontrolnoj kolonoskopiji gdje je uočena peteljka od prijašnje polipektomije a okolna sluznica je hiperemična. Biopsija je uzeta, čeka se PHD nalaz (St. post polypectomiam - 2021). Rođen sam 1978.g., pušač, nisam pretio.

Polip o čijoj se peteljci radi je uklonjen godinu dana prije (na prvoj kolonoskopiji) sa inicijalnim opisom (prije PHD nalaza): "Na oko 17 cm od AK granice polip promjera oko 35 mm NICE II/III, kuglasti, šire baze, ko 12 mm navlači sluznicu", sa PHD nalazom i finalnom dijagnozom: "Primljena je režnjata, smeđa, srednje čvrta polipozna tvorba 2,7:1,1:1 cm. Histološki tvorba je građena od tubula koji su obloženi epitelom koji pokazuje znakove mukozne neoplazije niskog stupnja (displazija epitela niskog stupnja). Vidi se kratka peteljka građena od veziva sa krvnim žilama koja je obložena urednom sluznicom debelog crijeva" gdje je DG: Adenoma Tubulare.

Vraćam se na uočenu peteljku: moje pitanje je trebam li se zabrinuti vezano uz peteljku (zbog hiperemije okolnog tkiva gdje mi je rečeno /ne od liječnika/ da to može biti posljedica čišćenja crijeva) i treba li se peteljka ukloniti (bez obzira na PHD nalaz) te na koji način/koji postupak uklanjanja preporučate?

S osobitim poštovanjem.