Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


PAP IIId i HPV positiv - Nalaz


Autor Poruka

pupa82

01.09.2009. 12:00

Draga Doktorice/Doktore,
Imam 27 godina i pisem iz Beca gjde trenutno zivim. Prije mjesec dana, dobila sam nalaz od ginekologa da imam PAP IIId te da bih trebala raditi EEC (endocervical curettage). Kako me bilo strah tog zahvata, doktor je predlozio da napravim i bris za HPV virus, protiv kojega sam i bila cjepljena (u 4 faze) 2007 godine.
Jucer sam dobila nalaze HPV brisa na kojem pise "VNS Pappiloma Viren Gruppe 2 qual - POSITIV" te je doktor preporucio da uradim "EEC" (endocervical curettage) i cervical conization.
Malo sam pogledala preko interneta i nasla razne clanke o tim zahvatima, ali ja jos uvijek nisam sigurna dali bi se oba zahvata trebala napraviti, dali bi se mozda neki dugi trebao napraviti i kada.
Dali su gore navedeni zahvati opasni za buducu trudnocu (u sl. par godina npr.)
Isto tako, dokor mi je preporucio da se zahvati rade pod narkozom.
Cijenila bih kada bih samnom podjeliti vase misljenje.
Unaprijed hvala!

Marija Hršak, dr. med.

23.09.2009. 10:30

Poštovana, kod nalaza PAPA CIN III preopruka je da se naprave brisevi vrata maternice na bakterije i bris na HPV , te da se učini i kolposkopija. Ako postoji upala u brisevima vrata maternice, potrebno je da se liječite i Vi i Vaš partner. Kolposkopija je pretraga kojom se pregledava vrat matrenice pod velikim povećanjem i jakim osvjetljenjem, da bi se vidjelo da li promjene koje postoje na PAPA testu postoje i na kolposkopskom pregledu. U nastavku se radi biopsija, što je uzimanje uzorka tkiva sa vrata maternice za histološku analizu, kojom se postavlja i konačna dijagnoza. Daljnje pretrage ovise o tom nalazu. Takav je postupak u Hrvatskoj, što je isto postupku koji Vam je predložio Vaš liječnik. U svakom slučaju, budući da je HPV visokog rizika pozitivan, uzimajte i nešto za jačanje imuniteta.
Ti zahvati nisu ugrožavajući za buduću trudnoću, ali se treba redovito kontrolirati, da nalazi ne bi uznapredovali.