Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mogu li antidepresivi utjecati na nivo šećera u krvi natašte


Autor Poruka

zoran

22.05.2003. 10:57

Uzimam lijek "Celexa", antidepresiv iz skupine SSRI. Na njemu piše da se treba paziti kod davanja oboljelima od šećerne bolesti odnosno da se po potrebi treba prilagoditi doza antidijabetika. Znači li to da korištenje takvog lijeka i trankvilizatora prije dolaska na vađenje krvi može pokazati krivi nalaz šećera u krvi? Koji lijekovi su skloni pokazivanju krivih nalaza šećera u krvi? Hvala!

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

30.07.2003. 15:40

Kortikostereoidi, β- blokatori, neki diuretici, ACE – inhibitori i antidepresivi koje vi navodite najčešće su korišteni ljekovi koji mogu utjecati na razinu glukoze u krvi. Svi navedeni osim kortikostereoida imaju izrazito mali učinak na vrijednosti glukoze u krvi i neće moći znatije utjecati na njezinu razinu osim ako se ne radi o sirupima, otopinama koje sadrže šečer kao dodatak (to vrijedi i za ostale sirupe) a svakako bi ih trebalo izbjegavati. Prije vađenja krvi najbolje bi bilo ne uzimati ništa; biti stvarno na tašte a ako to nije moguće (zbog prirode bolesti i terapije) terapiju uzmite ali to naglasite svom liječniku. Antidepresivi u pravilu mogu nešto sniziti razinu glukoze u krvi.