Estetska kirurgija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 126 | Broj poruka: 348

Dinko Tončić, dr. med.

Poliklinika dr. Tončić
Zagreb, Mlinovi 159a


Oštećenje površinskih vena abdomena?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zabrinutipacijent

12.01.2021. 15:10

Poštovani, imam 20 godina i dolazim s jednim naizgled glupim "problemom" koji je glupo i započeo. Naime, blagi sam hipohondar i u to sam vrijeme (neposredno prije pandemije) strahovao za zdravlje zbog čudnih osjećaja u crijevima (problema više nema niti su stvarno postojali). Međutim, konstantno dodirujući i ispitujući površinu trbuha, napipao sam površinske vene abdomena (znam da je čudno...) i počeo ih neprestano ispitivati, čupkati i dodirivati.

To je prešlo u jednu ružnu naviku. Za vrijeme lockdowna puno sam vremena provodio kod kuće pa bi se to događalo za vrijeme učenja ili gledanja televizije. Trajalo je najviše od 3. do 8. mjeseca (u 9. mjesecu sam prestao). To sam radio slijeva nadesno (dakle od bokova prema sredini), i od donjeg rebrenog luka prema ingvinalnom području. Ne sjećam se točno kako sam uopće došao do tih vena niti kakve su bile na opip, ali ono što me sad muči jest činjenica da mi se čini da su tvrđe nego prije i strah me da sam učinio neku značajniju štetu koja bi mogla imati posljedice na ostatak venskoga sustava. Ništa nije bolno, niti je vidljivo ikakvo crvenilo. Činjenicu da sam poprilično agresivno čupao to područje dokazuje to da se u to vrijeme na bokovima pojavilo crvenilo, vjerojatno zbog iritacije kože. Sada se u određenim položajima vide jedino plavozelene vene kroz kožu (ali vide se i u prsnom području pa pretpostavljam da je to normalno). Ovo me uopće ne bi opterećivalo da ne osjećam nelagodu, primjerice pri podizanju ruku ili pokretima toga dijela tijela, kao da sam sada svjestan da su te vene tu i da se pomiču, kao da se trljaju jedna o drugu. Moja je pretpostavka ta da sam doveo do oštećenja masnoga tkiva koje je u početku obavijalo i štitilo te krvne žile i sada osjećam posljedice toga nedostatka masti. Ili sam doveo do oštećenja živaca. Sve u svemu, svjestan sam postojanja tih vena za koje ljudi vjerojatno uopće ne znaju da postoje, što je iznimno frustrirajuće i uklanja mi fokus s bitnih stvari.

Molio bih vas za neki savjet - ima li razloga za brigu ili jednostavno moram čekati da ovo stanje prođe i da se vrati u normalu?

(U međuvremenu sam bio kod liječnika zbog drugih razloga, svi su nalazi uredni. Pa i abdomen je bilo palpatorno uredan.)