HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


dečko s traumama zbog nasilnog oca


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

milka

15.03.2005. 23:26

nedavno sam se zbližila s jednim dečkom koji ima nasilnog oca. povjerio mi se da ga je tukao skoro svaki dan, a da je dovoljan povod bila bilo kakva sitnica.
pretpostavljam da ćemo se još zbližiti i upravo se bojim da ću pogrešno reagirati jer mi je ovo prvi takav susret s osobom koja je živjela u takvoj obitelji.
ne znam točno što se sve događalo, ali situacija je bila očito tako tragična da se njegova mama zbog toga ubila.
on sada ima 22 godine i kaže da je prebolio ono što je otac njemu radio, ali da ne može preboljeti ono što je radio njegovoj mami.
sada sam stvarno zabrinuta jer ne znam kako da se prema njemu postavim. znam da trebam pokazati sućut i razumijevanje, ali ne znam što da mu kažem.... što reći nekome koga je otac godinama toliko tukao, a očito mnogo toga (još) ni ne znam....

Marija Krmek, prof.

30.03.2005. 08:35

Draga Milka,
Mislim da je super što se brineš za svoga prijatelja i pokušavaš mu pomoći. Takva podrška je upravo ono što njemu sada najviše treba. Time što ćeš biti uz njega, saslušati ga i probati razumjeti koliko mu je teško, najviše ćeš mu pomoći. Njemu je sigurno velika stvar ako zna da si ti tu za njega. Nemoj misliti da MORAŠ nešto reći. Njemu je potreban netko kome je stalo i kome će on povjeriti svoja teška iskustva. Mislim da se ne trebaš bojati kako ćeš pogrešno reagirati, jer i sama činjenica da ovdje tražiš savjet pokazuje koliko ti je stalo do njega te da mu želiš pomoći. Ja bih još samo naglasila da bi bilo jako dobro i važno ako bi tvoj prijatelj potražio stručnu pomoć kod psihologa ili psihijatra. Jer, iz ovog što si ti napisala, čini mi se da mu je uistinu teško, i nikome ne bi bilo lako nositi se s takvom obiteljskom situacijom. Razgovor sa stručnom osobom bi mu pomogao da se suoči sa teškim sjećanjima i bolnim iskustvima, da nauči živjeti s njima i da se pritom dobro osjeća, te da prošla bolna iskustva ne utječu na njegov daljni život. Budući ne znam u kojem dijelu Hrvatske živite, najbolje bi bilo da nazove Hrabri telefon na 0800 0800 pa će mu naši volonteri reći brojeve telefona stručnjaka kojima bi se mogao obratiti.
Puno te pozdravljam i želim i tebi i tvom prijatelju puno sreće, snage i hrabrosti!