HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


pokusavam da razumijem svoju majku


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

cirrus

22.06.2004. 23:43

Da li je neko imao majku koja je razdvajala, razlicito voljela svoju djecu?
Koliko je moja majka zapustala mene a voljela moga mladjeg brata to su svi oduvijek primjecivali. Cak ona to niti ne krije. Ona kaze da moj mladji brat lici na njenu stranu familije, a ja na ocevu. On je njezin a ja sam moga oca sin.Moj otac posvaja za njom.On je uglavnom bio pasivan roditelj.Kad smo i moj brat i ja otisli u inostranstvo ja sam htio da posaljem papire mojim roditeljima da dodju da zive u drzavi gdje i ja zivim.Moja majka je izabrala moga brata.Kako roditelji mogu da odbace jedno dijete ,zasto se to desava?Ja nikad nisam bio lijep, cesto sam bio bolesljiv, imam slab sluh- je li to razlog? Jesu li ovakvi roditelji cesta pojava? Sta drugi ljudi rade kad imaju ovakvu situaciju u familiji?

Ako ima neko kome se da da odgovori, hvala mu najljepsa.

Hana., Hrabri telefon

07.07.2004. 11:29

Poštovani,

vjerujem da je teško živjeti s činjenicom da Vam je majka posvećivala manje pažnje nego Vašem bratu. Iako je ljubav teško prepoznati, uočavamo ponašanja koja proizlaze iz nje, kako ste i sami naveli. Vi ste prepoznali kako se Vaša majka cijeli život odnosi prema Vama da taj odnos nije onakav kakav bi trebao biti odnos majke prema sinu. U emocionalnom razvoju, odnos s roditeljima je najvažniji za dijete, ali može biti i najproblematičniji. Upravo odrasli koji imaju najbliskiji odnos s djetetom (najčešće roditelji) imaju i najveću moć da ga povrijede. Oni ujedno imaju i najveću moć da mu pomognu. Iako je taj odnos u većini obitelji uglavnom pozitivan i pomaže emocionalnom razvoju djeteta, u svim obiteljima se, bez loše namjere, izgovori nešto zbog čega se kasnije požali.
Djeca se mogu pretvarati da ih riječi ne povređuju ali dok roditelj izgovara "ružne" i "bolne" riječi, ne shvaća kakvu štetu čini djetetu. Djeca vjeruju onome što im roditelji govore, te gledaju sebe kroz roditeljske oči. A ono što vjeruju o sebi utječe na to kakvi će odrasli postati. Ako dijete često sluša riječi poput "Ti ništa ne vrijediš, vidi kako ti je brat pametan!", i ono samo povjeruje da je to istina.
Što se to dogodi u životu roditelja da se on počne ponašati različito je od roditelja do roditelja. Neki su roditelji pod velikim stresom i teško im je nositi se sa svakodnevnim problemima, neki su roditelji u svom djetinjstvu i sami bili povrijeđeni riječima ili emocionalnom hladnoćom pa su naučili tako komunicirati s drugima.
Nažalost moguće je da jedan roditelj preferira jedno dijete pred drugim, no razlozi proizlaze iz nje same, odnosno kada ona vidi neke svoje karakteristike u djetetu, kada sebe prepozna u njemu ono mu je bliže. Smatram da Vaša boležljivost i slab sluh nisu imali veze s time. Ponekad majke (neopravdano) smatraju da je starije dijete već odraslo kada rode mlađe, iako je starije dijete još uvijek dijete, te smatrajući ga odraslim svu svoju pažnju i ljubav posvećuju mlađem iako je starijem ljubav itekako potrebna. Zapravo djetetu je cijeli život potrebna ljubav, pažnja i odobravanje i kada odraste, samo kada odraste osoba počinje donositi odluke za sebe, stvara druge emocionalne veze iz kojih crpi ljubav i pažnju te mu roditelji nisu više primarni i neophodni.
Sigurna sam da volite svoju majku sa svim njenim manama i to je uredu, no bitno je da shvatite da ste sada odrasla osoba (iako ne znam koliko imate godina, ali zaključujem iz konteksta), kojoj više ne treba potvrda od majke i da možete sami hrabro stasati u život i ostvarivati zdrave emocionalne veze. Naravno nekima to ide lakše a nekima teže. U svakom slučaju nikada nije loše potražiti pomoć npr. psihologa.

Želim Vam puno sreće i slobodno nam se ponovno obratite.

Srdačan pozdrav,
Hana