HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Treba mi pomoć za prijateljicu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

prijateljica_zlostavljane

05.05.2007. 11:40

Moja prijateljica ima 16 god. ne živi u Splitu ali se školuje tamo.Ja i ona smo se sprijateljile tek ove godine ali smo postale jako bliske.Toliko bliske da mi je odlučila ispričeti nešto šta nikad nije nikome rekla.Bila je zlostavljana u djetinstvu,zlostavljao ju je brat i njegova dva prijatelja.Oni se sada toga više ne sjećaju jer su bili premali.Ona je također bila sve zaboravila ali se prije par godina sjetila.Djetinjstvo joj je bilo grozno.I sada sama kaže da je većinu djetinjstva provela plačući.No postoji još jedan problem.Njezina majka je bolesno kontrolira.Istina da se školuje u drugom gradu i da bi se ona kao i svaka druga majka tribala zabrinit.Ali to je nenormalno koliko ona nju pokušava kontrolirat.Zove je skoro svaki sat,osim kad je u školi,zove je ujutro,popodne par puta,navečer par puta.I svaki put kad je zove dobro je iskritizira,izdere se na nju iako ona nije učinila ništa loše.Ta moja prijateljica izgleda kao sasvim normalna osoba ima dobre ocjene u školi,normalno se ponaša.Što se tiče škole nikada nije upadala u nikakve probleme.A njena majka je uvjerena da ona ima loše društvo,da se grozno ponaša i da ko zna šta sve radi.Zabranila joj je druženje sa mnom i još par cura.Iako nas nikada nije upoznala,ni vidila uživo,uvjerena je da smo mi loše osobe koje samo uništavamo njenu kćer.Ja sam sada jedina osoba koja zna išta o tome.Kako su je zlostavljali i kako se sad ponašaju prema njoj i jako mi je stalo do nje,želim joj pomoć ali ne znam kako.Ona se ne usuđuje ikome išta reć,ustvari ni nezna di da potraži pomoć.Nemože se obratit nikome iz obitelji.Nema s nikime blizak odnos,s nikime ne može pričat.I može se reć da sam ja jedina osoba kojoj je stvarno toliko stalo do nje i kojoj može sve reć.Njoj je svakim danom sve gore,nema snage za borit se sa svojom obitelji.Misli da će poludit jednog dana i dosad se skoro već pomirila s tim.Ovo nisu obični tinejđerski problemi.Ima tu još toga,ali ja sam napisala samo onaj mali dio za koji znam i koji je najvažniji.Treba joj pomoć,ja sam joj savjetovala da nazove hrabri telefon ili nešto takvo,ona je rekla da ne želi.Nema snage.Želim znat koji sve načini postoje da joj se pomogne.Šta ako njena obitelj to sazna,i njoj bude još gore.Jer oni joj sigurno neće pomoć.Rekla je da joj stalno prijete s time da će je ispisat iz škole i vratit u njen grad.I da je više nikad neće pustit da se vrati u Split.Moli vas neka joj netko pomogne...

Savjetodavna linija, za djecu

01.04.2008. 20:45

Hvala ti što si se obratila Hrabrom telefonu za pomoć. Drago mi je vidjeti da se brineš za svoju prijateljicu i što joj želiš pomoći. Vjerujem da njoj vaše prijateljstvo i tvoja podrška znači mnogo.
Žao mi je čuti da majka tvoje prijateljice nema povjerenja u nju. Roditelji ponekad pretjeruju sa svojom potrebom za kontrolom djece te na taj način ponekad dolazi do sasvim suprotnog efekta. Postoji mogućnost da na taj način njena majka pokušava spriječiti eventualno „loše“ ponašanje i postupke tvoje prijateljice. To nije u redu. Djeca u takvim obiteljskim situacijama onda ne mogu znati kada naprave nešto dobro, a kada loše, jer reakcija roditelja u oba slučaja bude ista.
Ne znam da li je tvoja prijateljica već pokušala razgovarati sa mamom u vezi njenog ponašanja. Bilo bi dobro da joj kaže kako se osjeća i kako utječe na nju njeno ponašanje. Također bi bilo dobro da se obrati školskom psihologu s obzirom da svakodnevno trpi kritike i pretjeranu kontrolu majke. Sigurna sam da će joj zbog obiteljske situacije razgovor sa stručnom osobom dobro doći.
Pošto je njoj jako teško, nužno je i da netko razgovara sa njenom majkom. U ovom slučaju mi pada napamet (osim školskog psihologa) i razrednik, neki profesor u kojeg ona ima povjerenja, čak i ravnatelj škole. Da li ima neka od tih osoba u školi kojoj bi se ona mogla obratiti za pomoć?
Tvoje prijateljstvo i podrška su od neupitne važnosti, ali je potrebna i intrevencija odraslih i odgovornih osoba kako bi pomogli tvojoj prijateljici da nađe zajednički jezik sa svojom majkom te da svakodnevne kritike prestanu.
Također joj opet možeš ponovno savjetovati da nazove naše savjetodavnu liniju na broj 0800-0800. Linija je besplatna i anonimna, a otvorena je radnim danom od 9-18 sati. I ti također možeš nazvati ako imaš bilo kakvo pitanje, trebaš savjet ili razgovor.
Sretno!
Hrabri telefon