Kako se prenosi HIV?


Kako se prenosi HIV?

Da bi se zarazili HIV-om, u tijelo mora ući zaražena krv, sjemena tekućina ili vaginalni sekret. Zarazit se ne možete uobičajenim društvenim kontaktom s nekim tko ima HIV ili AIDS - grljenjem, poljupcima, plesom ili rukovanjem. HIV se ne prenosi zrakom, vodom ili ugrizom insekata.

HIV-om se možete zaraziti na nekoliko načina i to:

  • Tijekom spolnog odnosa - Zarazit se možete ako imate vaginalni, analni ili oralni spolni odnos sa zaraženim partnerom čija krv, sjemena tekućina ili vaginalni sekret može prodrijeti u vaše tijelo. Virus može ući u vaše tijelo kroz ranice u ustima ili sitne razderotine koje ponekad nastaju u rektumu ili vagini tijekom spolnog odnosa.
  • Transfuzijom krvi - U nekim slučajevima virus se može prenijeti putem transfuzije krvi. Mogućnost zaraze putem transfuzije krvi i krvnih pripravaka je danas, u zemljama gde se rutinski testiraju davatelji krvi i plazme, gotovo eliminirana.
  • Rabljenjem zajedničkog pribora za ubrizgavanje droge - HIV se može prenijeti preko igli i šprici kontaminiranih zaraženom krvi. Ako razmjenjujete intravenozni pribor u velikoj ste opasnosti da se zarazite HIV-om i drugim zaraznim bolestima kao što je hepatitis.
  • S majke na dijete - Zaražene majke mogu zaraziti svoju djecu tijekom trudnoće ili poroda ili tijekom dojenja. Ako trudnica tijekom trudnoće prima terapiju za HIV, rizik za dijete je znatno smanjen.

Zadnja izmjena: 30.04.2024.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.