Alergija ili prehlada?


Alergija ili prehlada?

Ponekad je zaista teško razlikovati simptome sezonske alergije od obične prehlade ili viroze.

Sezonska alergija (sezonski rinitis) se najčešće javlja u doba godine kada počinje polenacija raznog bilja. U Hrvatskoj polenacija traje gotovo cijelu godinu. Primjerice lijeska cvjeta već u siječnju, a ambrozija prestaje tek u studenom. Iako je flora Hrvatske raznolika i neujednačena, zbog polena (peludi) koji se lako prenosi vjetrom nemoguće je regionalno ograničiti prisustvo alergena koji izazivaju alergijske reakcije. Alergija uzrokuje kihanje, začepljenost i curenje nosa, svrbež očiju i ušiju, bolno grlo.

Na prehladu upućuju simptomi poput povišene temperature i kašlja, međutim oni nestaju spontano nakon kraćeg vremena za razliku od simptoma alergije koji traju znatno duže i najčešće se smiruju tek uz primjenu odgovarajućih lijekova.

Iako su simptomi sezonske alergije i prehlade slični, postoje pokazatelji koji mogu uputiti na jednu od dijagnoza:

  • ukoliko postoji dijagnoza alergije unutar uže obitelji, veća je mogućnost razvoja alergije kod djece
  • ukoliko se simptomi javljaju učestalo svake godine u istom vremenskom periodu (proljeće, ljeto, jesen) radi se o alergiji
  • ako simptomi traju duže od 2 tjedna, možda se radi o alergiji
  • kod alergije se javlja iritantan svrbež očiju i nosa, dok kod prehlade nema svrbeža
  • kod alergija je sluz koja se nalazi u nosu i grlu vodenasta i prozirna, dok je kod prehlada sluz obično gusta i žuto-zelena
  • kod alergijskog rinitisa nakon kihanja ne postoji olakšanje, a kod infektivnog rinitisa kihanje dovodi do olakšanja 

Simptome cjelogodišnjeg rinitisa je nešto teže prepoznati. Ne javljaju se sezonski, nego povremeno tijekom godine neovisno o sezoni cvjetanja, a ponekad su doista cjelogodišnji uz promjene u  intenzitetu simptoma. Simptomi se pojavljuju ovisno o tome kada i s kojim alergenom  osoba dolazi u doticaj u datom trenutku (grinje, kućna prašina, dlaka mačke ili psa, perje, plijesni...)

U nekih bolesnika alergijski rinitis može biti cjelogodišnji sa sezonskim pogoršanjima. Te su osobe osjetljive na cjelogodišnje i sezonske alergene.

Važnost alergijskog rinitisa ogleda se u tome što je on udružen s mnogim drugim bolestima kao što su kronični rinosinuitis, nosna polipoza, sekretorni otitis, astma i neke druge bolesti.

Zadnja izmjena: 30.04.2024.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.