Atopijski dermatitis - FAQ


Atopijski dermatitis - FAQ

Zašto moje dijete ima suhu kožu?

Atopijski dermatitis dovodi ne samo do crvenkastih, ekcematoidnih plakova, nego i do drugih poremećaja i promjena na koži, osobito do suhoće cijele kože. Atopijska suhoća stvara neugodan osjećaj zategnutosti kože i svrbeža. Zbog toga je hidratantna njega za djecu iznimno važna. Neki su proizvodi specijalno prilagođeni tim potrebama: ulja za kupanje, blagi preparati i tekuća sredstva za higijenu, hidratantne kreme. Ciljevi njihove upotrebe su:

  • smanjiti isušenost kože
  • smanjiti rizik od iritacije i preosjetljivosti kože obnavljajući njezinu zaštitnu funkciju
  • omogućiti temeljito čišćenje kože bez iritacije

Kakvu odjeću koristiti ako moje dijete ima ekcem?

Prilikom odabira odjeće treba voditi računa o pojačanoj osjetljivosti kože djece koja imaju atopiju. Posebno treba izbjegavati vunu i sintetiku, a koristiti pamučnu odjeću, koju nakon pranja treba dobro isprati.

Smijem li kupati dijete kad ima atopijski dermatitis?

Naravno, prednosti su kupanja brojne: koža se čisti, opušta i priprema za nanošenje hidratantnih krema. Ipak, treba poduzeti nekoliko mjera predostrožnosti: u slučaju atopijskog dermatitisa ne preporučuje se previše topla kupka, najbolja je temperatura oko 30-32°C, a nikako 37°C - previše topla voda pojačava svrbež.  Kupanje i tuširanje ne smiju predugo trajati (oko 10 minuta) da ne bi dodatno isušili kožu. Isključena je upotreba klasičnih sapuna i pjenušavih kupki sa detergentima. Umjesto njih, koriste se uljne kupke i sredstva za čišćenje kože ph 5 do 5,5.

Hoće li dijete biti otporno na atopijski dermatits ako ga budem dojila?

Ne, ali je dojenje svakako preporučljivo. Kako bi se na minimum sveo doticaj s prehrambenim alergenima. Majkama u obiteljima koje su sklonije atopiji preporučuje se isključivo dojenje, i to što je moguće dulje.

Također se savjetuje odgađanje unošenja drugih prehrambenih artikala kao što su jaja i riba do 1,5 ili 2 godine. Te mjere predostrožnosti umanjuju rizik od pogoršanja atopijskog dermatitisa, ali ga ne uklanjaju u potpunosti.

Javlja li se atopijski dermatitis zbog hrane?

Događa se da pojedina djeca ne podnose određene namirnice, što pojačava simptome atopijskog dermatitisa. U slučaju sumnje na preosjetljivost na pojedine namirnice rade se odgovarajući alergološki testovi.

Hoće li moje dijete imati i astmu?

Atopijski dermatitis pripada onome što nazivamo atopijska konstitucija, tj. nasljedna sklonost za atopijski dermatitis, alergijski rinitis, alergijski konjuktivitis i alergijsku astmu. Ta konstitucija genetskog podrijetla česta je u ukupnoj populaciji. Može se, dakle, reći da postoji rizik da se kod djeteta koje boluje od atopijskog dermatitisa pojave i ostale manifestacije atopije, među kojima je i astma. Oko 40 posto djece s atopijskim dermatitsom dobije astmu u kasnijoj dobi. Zbog toga se preporučuje izbjegavanje okoline koja može izazvati alergiju ( npr. prašina, perje).

Smije li dijete imati kućnog ljubimca?

Dlake (konja, pasa, mačaka) i ptičje perje mogu biti uzrokom respiratornih alergija.  Znanstveni su se radovi dosad bavili isključivo utjecajem kućne prašine: pokazalo se da njezino uklanjanje pridonosi određenom poboljšanju stanja. Kada su posrijedi drugi alergeni, sve ovisi o okolnostima: ako dijete ima kućnog ljubimca kojeg voli i koji mu ne stvara probleme, može ga zadržati. U slučaju pojave konjunktivitisa i kihanja, bolje je udaljiti životinju. Ako još niste nabavili kućnog ljubimca, trebate svakako uzeti u obzir rizik od pojave alergije prije nego što ga kupite.

Je li sunce dobro za moje dijete?

Ljeti se stanje kod atopijskog dermatitisa najčešće popravlja i zbog toga se može preporučiti izlaganje suncu. Ipak treba biti na oprezu i prije svakog izlaska koristiti zaštitne preparate za sunčanje kako bi se izbjegle neželjene posljedice. Za dijete su najbolji preparati s visokim zaštitnim faktorom koji sadrže isključivo mineralne zaštitne faktore.

Je li atopijski dermatitis psihosomatsko oboljenje?

Zapravo ne, ali poput svih kroničnih oboljenja, atopijski dermatitis ima i psihološku komponentu, koja katkad može zahtijevati specifičan pristup.

Zadnja izmjena: 30.04.2024.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.