Cijepljenje protiv Haemophilus influenzae tip B (Hib)


Cijepljenje protiv Haemophilus influenzae tip B (Hib)

Što je Haemophilus influenzae tip b i kakve bolesti uzrokuje?

Haemophilus influenzae tip b je bakterija koja uzrokuje čitav niz ozbiljnih bolesti, a najčešće napada djecu mlađu od 5 godina.

Dijete se može zaraziti Hib-om u kontaktu s drugom djecom ili odraslim osobama koji su nositelji te bakterije, a da to ne znaju. Klice se prenose s odrasle osobe ili djeteta na dijete kapljičnim putem ili putem sekreta iz dišnih putova.

Ako bakterija ostane u djetetovu nosu ili grlu, dijete se vjerojatno neće razboljeti. Međutim, prijeđe li Hib na druga mjesta u dišnom sustavu ili uđe u krvotok, ta će bakterija uzrokovati teške probleme. 

Gnojni meningitis najčešća je bolest uzrokovana Hib-om. Od njega obolijevaju djeca do 5. godine života, a najugroženija su ona od 6-11 mjeseci starosti. Bolest završava smrću za 2-5% oboljelih a može ostaviti i trajne posljedice u vidu duševne zaostalosti, gluhoće i/ili poremećaja govora u 15-30% preživjele djece.

Hib također uzrokuje:

  • upalu pluća
  • upalu hrskavičnog poklopca u grlu koja uzrokuje otežano disanje i gušenje
  • sepsu - prisustvo bakterija u krvi što dovodi do općeg teškog stanja: visoka temperatura, klonulost, otežano disanje, bljedilo, hladne ruke i noge, povraćanje
  • upalu zglobova

Prije uvođenja cijepljenja protiv Hib-a u obvezne programe cijepljenja u razvijenim zemljama, ta je bakterija bila vodeći uzročnik bakterijskih meningitisa u djece mlađe od 5 godina.

Kako cijepiti dijete protiv Haemophilusa influenzae tip b?

Cijepljenje protiv Hib-a sprječava pojavljivanje bolesti uzrokovanih tom bakterijom.

Prema obaveznom programu cijepe se sva djeca starija od dva mjeseca sa tri doze  Hib cjepiva kombiniranim cjepivom DtaP-IPV-Hib

Tko se i kada treba cijepiti protiv Haemophilusa influenzae tip b ?

Protiv Hib-a cijepe se djeca do 5. godine života prema programu cijepljenja.

Ovisno o dobi djeteta, postoje različite sheme cijepljenja:

  • djeca u dobi od 2 do 6 mjeseci(u toj je dobi najbolje započeti cijepljenje protiv Hib-a). U toj dobi preporuča se istovremeno cijepljenje s cjepivima protiv DiTePer-a i poliomijelitisa. Uobičajeno se primjenjuje u okviru "5u1" ili "6u1" cjepiva čiji je sastavni dio.
  • djeca u dobi od 6 do 12 mjeseci (ako dijete iz bilo kojeg razloga nije cijepljeno ranije): 2 doze bilo kada s razmakom 4-6 tjedana, u 2. godini života
  • djeca starija od 12 mjeseci: 1 doza do 5. godine života (ako dijete iz bilo kojeg razloga nije cijepljeno ranije).

Ako propustite jednu dozu, odvedite dijete što prije na cijepljenje. Nema potrebe započinjati cijepljenje ispočetka. Cjepivo protiv Hib-a može se primijeniti istovremeno s drugim cjepivima.

Cjepivo protiv Hib-a se u Hrvatskoj od travnja 2008. godine u obaveznom programu cijepljenja primijenjuje u sastavu kombiniranog cjepiva tzv. "5u1" u jednoj injekciji zajedno s cjepivom protiv difterije, tetanusa, pertusisa i poliomijelitisa.

Neka djeca ne smiju se cijepiti protiv Hib-a, ili moraju pričekati

Djeca koja su na prethodnu dozu cjepiva protiv Hib-a doživjela alergijsku reakciju ne smiju primiti sljedeću dozu tog cjepiva

Djeca mlađa od 6 tjedana ne smiju se cijepiti protiv Hib-a.

Djeca koja boluju od neke lakše bolesti, npr. prehlade mogu se cijepiti. Međutim, u teže bolesne djece, cijepljenje protiv Hib-a treba odgoditi dok potpuno ne ozdrave.

Koje su moguće neželjene reakcije na cijepljenje protiv Haemophilusa influenzae tip b?

Kao i kod svakog lijeka, i kod cjepiva postoji rizik od neželjenih reakcija, kao npr. alergijske reakcije. Rizik da će ovo cjepivo uzrokovati teške ili jako teške reakcije izuzetno je mali.

Većina djece cijepljena protiv Hib-a nema nikakvih problema.

Blaže reakcije (koje su i najčešće zabilježene):

  • crvenilo i/ili oteklina na mjestu uboda
  • povišena temperatura preko 38°C
  • gubitak teka, nemir, povraćanje, proljev, neuobičajeni plač

Ako nastupe neželjene reakcije, to se obično događa unutar 1-2 dana od cijepljenja, a prolaze bez posljedica u roku 2-3 dana.

Što ako se javi teška neželjena reakcija? 

Iako izuzetno rijetka, alergijska se reakcija može dogoditi nekoliko minuta do nekoliko sati nakon primjene cjepiva. Simptomi uključuju teško disanje, promuklost, osip, bljedilo, opću slabost, ubrzani rad srca i vrtoglavicu.

Ukoliko primijetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se javite liječniku!

Za sve dodatne informacije o cijepljenju protiv Hib-a pitajte svoga liječnika.

Zadnja izmjena: 30.04.2024.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.