Što je dijaliza?


Što je dijaliza?

Dijaliza je postupak uklanjanja toksina iz tijela izravnim načinom (hemodijaliza) ili posredno preko peritonejske tekućine (peritonejska dijaliza) koristeći difuziju kroz polupropusnu membranu ili ultrafiltraciju.

Dijalizat ili dijalizna otopina je tekućina kemijskog sastava sličnog ljudskoj plazmi i koristi se za uravnoteženje kemijskog sastava tjelesnih tekućina. Ta otopina se nalazi u dijalizatoru i pomaže ukloniti otpadne tvari i suvišnu tekućinu iz dijalizirane krvi. Sastav dijalizata prilagođava se specifičnim potrebama svakog bolesnika.

Dijaliza se zasniva na tri osnovna principa:

  • difuzija,
  • osmoza
  • ultrafiltracija.
dijaliza6

Princip rada hemodijalize

 

Difuzija je prolazak otopljene tvari kroz membranu iz prostora višeg koncentracijskog gradijenta u prostor nižeg koncentreacijskog gradijenta dok se koncentracije s obje strane membrane ne izjednače. Difuzija čisti krv od malih molekula (otpada, toksina i prekomjernih iona).

Osmoza  je prolazak otapala kroz membranu iz područja niske koncentracije otopljene tvari u područje visoke koncentracije, dok se koncentracije s obje strane membrane ne izjednače. Osmoza premješta vodu kroz dijaliznu membranu kako bi se izjednačila koncentracija otopine s obje strane membrane.

Ultrafiltracija  je postupak kod kojeg povišeni pritisak s jedne strane membrane tjera vodu i otopljene tvari iz jednog odjeljka preko membrane u drugi odjeljak gdje je pritisak manji dok se tlakovi s jedne i druge strane membrane ne izjednače. Ultrafiltracija prenosi srednje velike i velike molekule i prekomjernu tekućinu kroz dijaliznu membranu.

Aparat za dijalizu

Aparat za dijalizu obavlja tri osnovne radnje:

  • pumpa krv kroz dijalizator i regulira protok zbog sigurnosti;
  • odstranjuje otpadne tvari iz krvi;
  • prati krvni tlak i količinu tekućine odstranjene iz tijela.

Dijalizator je funkcionalna jedinica aparata za hemodijalizu. Premda je aparat za dijalizu prilično velika naprava, sam dijalizator je velik svega jednu stopu. Dijalizator ima dva odjeljka odvojena jednom membranom. Jedan odjeljak sadrži dijalizat dok se u drugom odjeljku nalazi bolesnikova krv.

Početak dijalize određuje nefrolog. Obično dijaliza započinje u bolesnika kod kojih je prisutna uremija ili kada je GFR (stopa glomerularne filtracije) niži od 15 mL/min/1.73/ m2. Dijalizat priprema stručno osoblje u skladu s bolesnikovim specifičnim potrebama,. Dijalizat obično sadrži natrij, kalij, kalcij, magnezij, kloride, acetate, bikarbonate, dekstrozu i PCO2 u pročišćenoj vodi. Često se dodaje i heparin kako bi se izbjeglo grušanje krvi na mjestu krvožilnog pristupa.

dijaliza8

 

Zadnja izmjena: 03.05.2024.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.