Liječenje divertikulitisa


Liječenje divertikulitisa

Na koji način će se liječiti divertikulitis ovisi o težini simptoma i znakova bolesti. Za liječenje blažeg oblika divertikulitisa kojeg karakteriziraju bol i bolna osjetljivost u lijevom donjem kvadrantu abdomena preporučuje se kućna njega uz tekuću dijetu te primjenu antibiotika (npr. kombinacija ciprofloksacina i metronidazola ili kombinacija ceftriaksona i metronidazola). Tekuća dijeta siromašna vlaknima se primjenjuje u prvih nekoliko dana liječenja blažeg oblika divertikulitisa, kako se stanje oboljelog poboljšava, postupno se u prehranu uvodi kruta hrana i na kraju namirnice bogate vlaknima.

Ukoliko je bol u lijevom donjem kvadrantu abdomena intenzivnija, uz prisutnost bolne osjetljivosti, vrućice i leukocitoze, tada se pacijent treba hospitalizirati. U takvim slučajevima liječenje uključuje mirovanje u krevetu, ukidanje peroralne prehrane, intravenoznu nadoknadu tekućine i intravenoznu primjenu antibiotika. U većine pacijenata se stanje poboljšava unutar 48 do 72 sata. Izostanak oporavka u navedenom roku ukazuje na formiranje apscesa.

Kod težeg oblika divertikulitisa, pacijenta treba odmah hospitalizirati. Isto tako, treba spomenuti da se obično hospitaliziraju i pacijenti koji uzimaju prednizon obzirom da su izloženi većem riziku od perforacije divertikula i difuznog peritonitisa.

Većina pacijenata s blažim oblikom divertikulitisa uspješno se liječi bez kirurškog zahvata, a u 50 do 70 posto njih neće doći do novih epizoda divertikulitisa.

U slučaju apscesa dobar klinički odgovor postiže se perkutanom drenažom (pod kontrolom CT–a). Ukoliko je odgovor zadovoljavajući, pacijenti se zadržavaju u bolnici do povlačenja simptoma i uvođenja tekuće prehrane. 

Kirurški zahvat je odmah indiciran u bolesnika sa znakovima slobodne perforacije ili difuzne upale potrbušnice (peritonitisa) kao i u bolesnika sa značajnim simptomima koji se ne povlače na konzervativnu terapiju unutar 48 sati. Zahvaćeni segment debelog crijeva se resecira (kolektomija). U pacijenata bez perforacije, apscesa ili značajnije upale moguća je kirurška reanastomoza. Drugi pacijenti zahtijevaju privremenu kolostomiju uz ponovno uspostavljanje kontinuiteta kolona nakon sanacije upale i popravljanja općeg stanja pacijenta.

Zadnja izmjena: 03.05.2024.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.