Liječenje Dupuytrenove bolesti


Liječenje Dupuytrenove bolesti

Trenutno ne postoji lijek za Dupuytrenovu bolest. No, vaš savinuti prst je moguće istegnuti. Ovisno koliko je jako savinut prst ili koliko je značajno oštećena funkcija vaše šake, vaš liječnik obiteljske medicine uputit će vas liječniku specijalisti za procjenu stanja vaše šake. Specijalist će iznijeti različite mogućnosti, nekirurške i/ili kirurške, te vam pomoći u odabiru najbolje opcije za vas.

Ciljevi liječenja su povratiti funkciju šake i spriječiti napredovanje bolesti. Unatoč odabranom tretmanu, Dupuytrenova bolest se može vratiti te zahtijevati daljnje liječenje. Tijek bolesti se može mijenjati. Ako primijetite ikakvu promjenu ili pogoršanje simptoma, obratite se svojem liječniku za savjet.

Kirurško liječenje

Fasciotomija

U ovom postupku, kirurški rez se radi na šaki. Kirurg reže snopove skalpelom. Nakon toga rana se šiva i povija.

Fasciektomija

Ovaj postupak uključuje također kirurški zahvat pri kojem se uklanja cijeli snop (više nego rez). Snop je moguće ukloniti na tri načina:

  • Djelomična fasciektomija: zahvaćeno tkivo (snop) se uklanja, nakon čega se rana šiva i povija.
  • Potpuna faciektomija: cijelo vezivno tkivo (tanak sloj vezivnog tkiva) se uklanja, nakon čega se rana šiva i povija.
  • Dermofasciektomija: cijelo vezivno tkivo (ukljućujući i kožu) se uklanja te se rana zatvara presađenom kožom.

Ovisno o postupku, ovo liječenje uključuje primjenu lokalne ili opće anestezije, no može biti potrebno i provesti noć u bolnici. Nakon određenog vremena vratit ćete se u bolnicu na kontrolni pregled. Ovisno o težini operativnog zahvata i njegovim posljedicama na funkciju vaše šake, u oporavku vam može biti preporučena i fizikalna terapija.

Nekirurško liječenje

Kolagenaza clostridium histolyticum

U ovom postupku enzimi (kolagenaza) se direktno injiciraju u guste snopove i razgrađuju kolagen u snopovima. Dan nakon injekcije zdravstveni djelatnik isteže prst kako bi popucali snopovi. Ako bolesnik osjeća nelagodu, liječnik može dati lokalnu anesteziju. U nekim slučajevima snopovi mogu popucati sami po sebi, stoga nije potrebno nastaviti s postupkom istezanja. No, ako se snop nije razgradio pri prvom postupku, liječenje se može ponoviti još dvaput, u razmacima od četiri tjedna. Postupak se izvodi ambulantno.

Perkutana fasciotomija iglom

U zahvatu se koristi posebna igla za rezanje gustih snopova. Pomoću uboda iglom kroz kožu dlana ili prsta presijeca se snop kolagena pokretima piljenja. Pokreti se ponavljaju nekoliko puta. Cilj je razbiti snopove kako bi se prst mogao istegnuti. Postupak se provodi pod lokalnom anestezijom bez potrebe za ostajanjem u bolnici.

Radioterapija

Ovo liječenje se provodi u bolesnika kod kojih je bolest u ranoj fazi. Cilj je spriječiti ili odgoditi potrebu za ponavljanjem postupka. Problematična šaka se stavlja u uređaj za snimanje rendgenskim zrakama ili elektronskim snopom te se zračenje usmjerava na kvržice u dlanu. Postupak se ponavlja tijekom više uzastopnih dana. Ne jamči se pozitivan ishod terapije, no dugotrajne studije su pokazale da se bolest, u ranoj fazi, može usporiti ili čak zaustaviti.

Zadnja izmjena: 30.10.2019.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.