Vježbe za osobe s hemofilijom


Vježbe za osobe s hemofilijom

Redovita je tjelovježba bitna u svakodnevnom životu, pri čemu osobe s hemofilijom nisu iznimka. Redovita tjelesna aktivnost i svakodnevno vježbanje mogu pomoći pri smanjivanju krvarenja u zglobove i jačanju mišića. Međutim, nužno je savjetovati se sa svojim liječničkim timom te vrstu tjelesne aktivnosti i vježbe prilagoditi trenutačnom stanju. Potrebno je s vježbama krenuti lagano te se s vremenom, uz kontinuiranu konzultaciju s liječnicima i fizijatrima, može pojačavati njihov intenzitet. U zdravom je tijelu zdrav duh i poznato je da povećanje tjelesne aktivnosti donosi i brojne dobrobiti mentalnom zdravlju.

U nastavku vam donosimo vježbe kojima možete započeti svoje putovanje ka slobodnijem životu s hemofilijom. Vježbe služe kao općeniti primjeri vježbi koje odgovaraju i osobama s hemofilijom, ali ne zaboravite se savjetovati sa svojim liječnikom ili fizioterapeutom prije započinjanja bilo koje tjelesne aktivnosti ili vježbanja.

Videovježbe osmislili su i izveli fizioterapeuti Josip Draženović, dipl. physioth., i Ivan Andrić, bacc. physioth..

Vježbe zagrijavanja

Cilj vježbi zagrijavanja:
Pripremiti zglob i zglobne strukture na aktivnost, ubrzati cirkulaciju u mišićima i pripremiti ih za opterećenje koje dolazi s vježbama jačanja. Vježbe se izvode mobilizacijom šaka, laktova, ramena, kukova i koljena kružnim pokretima. Za svaki se segment vježba izvodi od 10 do 15 sekundi u jednu, a zatim u drugu stranu.

Vježbe zagrijavanja

Vježbe jačanja mišića

Cilj vježbi jačanja mišića: 
Povećanje snage i količine mišićne mase za postizanje bolje stabilizacije zgloba. Te su vježbe učinkovite pri sprječavanju krvarenja u zglobove tijekom izvođenja svakodnevnih aktivnosti. Zbog cilja povećanja mišićne mase, mišiće tijekom vježbanja dodatno opterećujemo utegom ili elastičnom vrpcom. U ovom videu prikazano je trinaest vježbi jačanja i svaka se izvodi od 10 do 12 puta u jednu, a zatim u drugu stranu. Pri izvođenju vježbi obratite pozornost na ritam disanja u videu.

Vježbe jačanja mišića

Vježbe istezanja mišića

Cilj vježbi istezanja mišića:
Vraćanje dužine mišićnih vlakana u prvotni položaj i prevencija eventualnog skraćivanja mišića i pojave ozljeda mišića i izvan zglobnih struktura. Te se vježbe izvode od 15 do 20 sekundi u jednu, a zatim u drugu stranu. Način disanja nije vezan uz takav način statičkog istezanja, stoga dišite normalnom dinamikom.

Vježbe istezanja mišića

Zadnja izmjena: 07.08.2020.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.