Promjene u organizmu žene tijekom menstruacijskog ciklusa


Promjene u organizmu žene tijekom menstruacijskog ciklusa

Najvažnije promjene u organizmu žene tijekom menstruacijskog ciklusa:

  • jajnik - sazrijevanje jajašca i ovulacija
  • jajovod - transport jajašca
  • maternica
    1. promjene sluznice maternice - proliferacija u prvoj fazi i sekretorna transformacija u drugoj fazi
    2. promjene vrata maternice: otvoreno ušće i obilna, prozirna i elastična sluz u prvoj fazi te zatvaranje ušća i gusta i oskudna sluz u drugoj fazi
6

 

Osim spomenutih promjena, žena doživljava i određene promjene raspoloženja i općeg psihofizičkog stanja koje se može povezati s fazama menstruacijskog ciklusa.

Postoje brojne studije koje to prate i općenito se može reći da je 1. faza ciklusa faza u kojoj žena ima snažnu pozitivnu energiju i odlično se osjeća. Ovulacija je razdoblje vrhunca seksualne energije, a u drugoj fazi raspoloženje pada, neke žene pate od tzv. PMS-a (predmenstrualni sindrom).

PMS je ciklička pojava simptoma (više od 100) koji se javljaju neposredno prije menstruacije i mogu ozbiljno ugrožavati kvalitetu života. Najčešći simptomi su napetost dojki, napuhnutost trbuha, konstipacija, edemi, umor, želja za određenom vrstom hrane, promjene raspoloženja. Nastanak nije poznat, no najčešća terapija su kombinirani oralni kontraceptivi.

Studije govore da, iako raspoloženje žene možemo poistovjetiti s fazama ciklusa, postoje brojni vanjski faktori koji dodatno na to utječu, prije svega stres, radna okolina, bolest itd..

Zadnja izmjena: 28.05.2024.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.