Cjelovita zamjena kuka - FAQ


Cjelovita zamjena kuka - FAQ

Evo nekih čestih pitanja o operaciji zamjene kuka, rehabilitaciji i oporavku.

Jesam li premlad za zamjenu kuka?

Zamjena kuka povezana je s potrebom, a ne s dobi. Zamjena cijelog kuka smatra se učinkovitim postupkom koji pacijentima može pomoći vratiti aktivniji način života.

Kako znam jesam li spreman za zamjenu kuka?

Samo ortopedski kirurg može odlučiti je li ugradnja umjetnog kuka prikladan način liječenja za vas. Vaš liječnik procijenit će vašu situaciju i predstaviti vam različite dostupne opcije liječenja. Objasnit će vam rizike i koristi kako biste zajedno mogli donijeti informiranu odluku o svom daljnjem tijeku liječenja.

Trebam li poduzeti neke mjere opreza prije budućih medicinskih postupaka?

Od sada pa nadalje morate uvijek obavijestiti svoje liječnike, uključujući i stomatologe, da vam je ugrađen umjetni kuk. Najvjerojatnije će vam prije postupka biti propisani antibiotici da bi se spriječila infekcija.

Hoće li moj novi kuk aktivirati detektore metala?

Svaki detektor metala ima drugačiju osjetljivost i moguće je da će vaš implantat aktivirati uređaj. 

Smijem li na snimanje magnetskom rezonancom (MR) nakon zamjene kuka?

Snimanje magnetskom rezonancom (MR) koristi se kao dijagnostički alat za brojne vrste zdravstvenih stanja. Ako liječnik za vas razmatra snimanje magnetskom rezonancom, obavijestite ga da vam je postavljen zamjenski implantat kuka. Za više informacija posjetite www.mrisafety.com.

Živim sam. Kome se mogu obratiti za pomoć tijekom oporavka i rehabilitacije?

Vjerojatno će vam trebati pomoć sa svakodnevnim aktivnostima nekoliko dana ili tjedana nakon operacije zamjene kuka. Ako živite sami, razgovarajte s kirurgom o mogućnosti primanja u rehabilitacijsku ustanovu na barem nekoliko dana nakon operacije kako biste dobili potrebnu pomoć.

Kako se trebam brinuti za svoj novi implantat kuka?

Zamjenski implantati kuka dizajnirani su za normalne aktivnosti u svakodnevnom životu. U sklopu brige za vaš novi zamjenski implantat kuka dobro je izbjegavati traume i aktivnosti visokog intenziteta.

Zadnja izmjena: 11.08.2020.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.