Potpuna zamjena koljena - FAQ


Potpuna zamjena koljena - FAQ

Evo nekih čestih pitanja o operaciji zamjene koljena, rehabilitaciji i oporavku.

Jesam li premlad za zamjenu koljena?

Zamjena koljena ne temelji se na dobi, već na osobnoj razini boli i nepokretnosti.

Jesu li svi implantati za koljeno isti?

Danas pacijenti koji moraju zamijeniti koljeno imaju mogućnost izbora vrste implantata koljena, kao i raznih oblika i veličina implantata, dizajniranih za udovoljavanje specifičnim potrebama i različitim životnim stilovima. Razgovarajte s ortopedskim kirurgom o vašim individualnim potrebama.

Kako se trebam brinuti za svoj novi implantat koljena?

Zamjenski implantati koljena dizajnirani su za normalne aktivnosti svakodnevnog života. U sklopu brige za vaš novi implantat koljena izbjegavajte traume, nepotrebno klečanje i čučnjeve.

Kako će umjetno koljeno utjecati na moj svakodnevni život?

Više od 90% pojedinaca koji su podvrgnuti potpunoj zamjeni koljena osjeća smanjenje boli u koljenu i značajno poboljšanje sposobnosti obavljanja uobičajenih svakodnevnih aktivnosti.

Trebam li poduzeti neke mjere opreza prije budućih medicinskih postupaka?

Od sada pa nadalje morate uvijek obavijestiti svoje liječnike, uključujući i stomatologe, da vam je ugrađeno umjetno koljeno. Najvjerojatnije će vam prije postupka biti propisani antibiotici da bi se spriječila infekcija.

Kada mogu nastaviti seksualnu aktivnost?

Seksualna aktivnost može se nastaviti u bilo kojem trenutku sve dok imate na umu sve mjere opreza za koljeno koje vam je spomenuo vaš kirurg.

Živim sam. Kome se mogu obratiti za pomoć tijekom oporavka i rehabilitacije?

Vjerojatno će vam trebati pomoć sa svakodnevnim aktivnostima nekoliko dana ili tjedana nakon operacije ugradnje umjetnog koljena.  Ako živite sami, razgovarajte s kirurgom o mogućnosti primanja u rehabilitacijsku ustanovu na barem nekoliko dana nakon operacije kako biste dobili potrebnu pomoć.

Smijem li na snimanje magnetskom rezonancom (MR) nakon operacije zamjene koljena?

Snimanje magnetskom rezonancom (MR) koristi se kao dijagnostički alat za brojne vrste zdravstvenih stanja. Ako liječnik za vas razmatra snimanje magnetskom rezonancom, obavijestite ga da vam je postavljeno zamjensko koljeno. Za više informacija posjetite www.mrisafety.com.

Zadnja izmjena: 11.08.2020.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.