Što je preosjetljivost zubi?


Što je preosjetljivost zubi?

Anatomska građa zuba

Zubi se sastoje od vidljive krune i nevidljivog korijena. Vidljivi dio sačinjavaju tri karakteristične strukture; caklina, dentin i pulpa.

Nevidljivi dio zuba (korijen) sačinjavaju cement, dentin i pulpa. Kod zdravog zuba cement od vanjskih utjecaja štite alveolarna kost i zubno meso.

Svaki zub ima korijen, koji je umetnut u kost čeljusti. Kost je prekrivena mekim tkivom desni, koje se ponaša kao okovratnik oko vrata zuba.

Gingivna recesija

Kod gingivne recesije zubno meso se povlači u smjeru korijena, a cement i dentin su izloženi vanjskim utjecajima. 

Što je preosjetljivost zubi?

Mnoge odrasle osobe imaju problem preosjetljivih zuba ili dentinske preosjetljivosti. Preosjetljivost zuba je kratka, oštra bol koja nastaje zbog odgovora izloženog dentina na termički, kemijski ili osmotski stimulans.

Najčešći uzrok preosjetljivih zuba je povlačenje zubnog mesa i posljedično izlaganje zubnih korijena. S obzirom da korijeni nisu prekriveni zubnom caklinom, tisuće sitnih kanala koji vode do središta zubnog živca (pulpe) su izloženi. Ovi mikroskopski zubni kanalići sadrže tekućinu koja se pomiče kada je izložena hladnoći, toplini ili visokoj koncentraciji šećera u ustima i zauzvrat podražuje živac te uzrokuje nelagodu i bol.

Stimulansi koji mogu uzrokovati oštru bol kod preosjetljivosti su:

  • temperatura
  • dodir
  • zrak
  • kisela hrana i pića
  • slatka hrana i pića

Mogući uzroci preosjetljivosti zubi su:

  • Abrazija – mehaničko trošenje uzrokovano vanjskim čimbenicima
  • Erozija – kemijski proces koji ne uključuje bakterije
  • Atricija – trošenje zuba uzrokovano drugim zubima
  • Karijes
  • Trauma zuba
  • Stomatološki tretman – struganje i poliranje korijena ili izbjeljivanje zubi

Zubi koji su najčešće izloženi preosjetljivosti su: sjekutići (26%), očnjaci (25%), pretkutnjaci (38%) i kutnjaci (12%).

Zadnja izmjena: 22.08.2019.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.