Južna Azija


juzna-azija
 
 

Cjepiva za Vašu zaštitu

Prije odlaska na put, ako putujete s djecom, budite sigurni da su ona redovito cijepljena prema programu cijepljenja. Ako nisu, potrebno ih je procijepiti.

Sljedeća cjepiva preporučuju se za putnike u južnu Aziju pa porazgovarajte s liječnikom o tome:

  • Hepatitis A – može se prenijeti izravno s čovjeka na čovjeka, pijenjem neprokuhane ili vode koja nije pakirana u boci, sladoledom, zaraženim ledom u piću jer je voda često zagađena te jedenjem svježeg voća i povrća ili neke druge hrane koja nije dobro kuhana ili pečena, a osobito školjki, koje često mogu biti zaražene.
  • Hepatitis B – osobito ako ćete biti izloženi krvi i krvnim derivatima ili tjelesnim tekućinama (zdravstveni radnici, ali i svaki putnik može zatrebati liječničku pomoć ili transfuziju koja nije sigurna). Cijepljenje se preporučuje za svako dijete koje nije cijepljeno (u Hrvatskoj se djeca cijepe s 12 godina, što znači da mlađe dijete svakako treba cijepiti).
  • Bjesnoća – ako ćete boraviti u ruralnim krajevima, u riziku ste od bjesnoće, kao i na kampiranju, jahanju, ili nekim drugim aktivnostima u prirodi.
  • Japanski encefalitis – ako planirate posjetiti ruralna područja ili ako vlada epidemija japanskog encefalitisa.
  • Trbušni tifus – uglavnom ste u opasnosti ako posjećujete zemlje u razvoju. Tifusna groznica može biti povezana sa zaraženom osobom koja radi s vodom i hranom. Velike epidemije često su povezane s onečišćenošću vode i hrane koji se prodaju na ulicama. U Indiji i Nepalu postoji opasnost od rezistencije na terapiju protiv tifusa, potreban je veći oprez.
  • Ako je potrebno, treba primiti  buster dozu cjepiva protiv tetanusa i difterije te ospica i jednu dozu polio cjepiva za odrasle.

Bolesti u južnoj Aziji (rizik varira od zemlje do zemlje)

Malarija

Malarija je uvijek ozbiljna bolest, a može biti i smrtonosna. Čovjek je dobiva ubodom komarca koji je zaražen parazitom malarije. Malariju prenosi nekoliko vrsta komaraca i postoji nekoliko vrsta bolesti. Prevencija te ozbiljne bolesti sastoji se od uzimanja antimalaričnih lijekova, koji se razlikuju od vrste do vrste malarije, i zaštite od uboda komaraca repelentima. Rizik od malarije u ovom je području visok, pa čak i u gradskim područjima. Zato putnici na Indijski potkontinent moraju uzimati antimalarijsku terapiju u dogovoru s liječnikom te se također zaštititi repelentima od uboda komaraca. Više informacija nađite u preporukama za malariju i žutu groznicu.

komarac

 

Žuta groznica

U južnoj Aziji nema rizika od žute groznice. Neke zemlje mogu tražiti potvrdu o cijepljenju ako dolazite iz područja u kojima se pojavljuje žuta groznica.

Bolesti koje se prenose hranom i vodom

Uvjerite se da je hrana koju jedete sigurna jer su upravo bolesti koje se prenose hranom najčešće bolesti putnika.  Putnički proljev može biti izazvan virusima, bakterijama ili parazitima koji mogu onečistiti vodu i hranu. Takve infekcije dovode do proljeva i povraćanja (E. colli, Salmonella, kolera i razni paraziti), povišene temperature (tifoid i toksplazmoza) ili oštećenja jetre (hepatitis A, koji je opasniji za odrasle nego za djecu).

Ostale bolesti

Denga groznica (Bangladeš, Indija i Pakistan), filarioza (česta u Bangladešu i Indiji te na jugozapadnoj obali Šri Lanke), visceralna lišmenioza (Bangladeš, Indija, Nepal te sjeverni Pakistan) i kožna lišmenioza (Afganistan, Indija - Rajasthan i Pakistan). Epidemije denga groznice javljaju se u Bangladešu, Indiji, Pakistanu i na Šri Lanki. Japanski encefalitis vrlo je raširen u planinskim područjima. Poliovirusna infekcija je još uvijek raširena u Indiji i Afganistanu. Leptospiroza je bakterijska infekcija koju možete dobiti ako se kupate u rijekama i jezerima u tropskim područjima ove regije. Svakako se zaštitite repelentima od uboda insekata jer su oni dobra prevencija protiv tih bolesti.

Izbjegavajte konzumiranje hrane i pića s uličnih štandova jer je vrlo moguće da su zagađeni.

trznica

 

Zadnja izmjena: 14.12.2010.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.