Što je humani papilomavirus (HPV)?


Što je humani papilomavirus (HPV)?

Prije više od 150 godina je postavljena hipoteza o virusnoj etiologiji raka vrata maternice, tj. o povezanosti tog raka s spolnim bolestima. 1976. godine je ta teorija ponovno obnovljena te je zahvaljujući napretku tehnologije i molekularne biologije bilo moguće istražiti taj virus i spoznati raznolikost tipova HPV-a. 80-tih godina određeni su najčešći tipovi i do danas je otkriveno više od 100 različitih HPV virusa, koji su podijeljeni na onkogene, visokorizične, tj. one koji mogu izazvati nastanak raka i one koji to nisu, niskorizične. 1997. godine je i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ukazala na činjenicu da su onkogeni tipovi HPV-a nedvojbeni uzročnici nastanka raka vrata maternice.

Humani papilomavirus (HPV) je mali jednostavni virus koji sadrži malu količinu genetskog materijala koji ga određuje, a da bi preživio treba stanicu domaćina kako bi mogao preživjeti i razmnožavati se.

Poznato je više od 100 tipova HPV-a, od kojih 30-40 napada genitalnu sluznicu. Ostali izazivaju različita stanja koja nisu vezana za genitalnu regiju, kao na primjer bradavice na rukama ili respiratornu papilomatozu.

Tipove koji napadaju genitalnu sluznicu možemo podijeliti na visoko rizične i nisko rizične. Nisko rizični tipovi su uzrok nastanka nisko rizičnih promjena na vratu maternice i drugim dijelovima anogenitalne sluznica, genitalnih bradavica, koje vrlo rijetko postanu rak. Mnogo važniji su, a ima ih oko 15 tipova, oni koji su direktno vezani uz rak vrata maternice i nazivaju se i onkogeni tipovi. Od onkogenih, visoko rizičnih tipova, HPV 16 i 18 su najvažniji i nađeni su u 70% žena s rakom vrata maternice.

Kako se humani papilomavirus (HPV) širi?

Humani papilomavirus (HPV) je vrlo raširen i lako se prenosi. Možete ga dobiti tijekom spolnog odnosa ili drugim intimnim kontaktom "kože na kožu" u genitalnoj regiji. Dakle, svaka spolno aktivna žena je u opasnosti da dobije HPV infekciju. Kondomi smanjuju tu opasnost, ali nisu potpuna zaštita upravo zato jer koža oko spolovila može biti nositelj virusa.

Zapravo, gotovo 80% spolno aktivnih žena će biti tijekom života zaraženo nekim od tipova HPV-a. Dobra je novost da se imunološki sustav bori protiv većine HPV infekcija tako da nismo ni svjesni da ih imamo. Većina infekcija uglavnom spontano prolazi, ali ponekad nije tako, pa HPV ostane u vratu maternice i uzrokuje rak. Nažalost, mi ne znamo kod koga će se to dogoditi.

Iako postoje lijekovi kojima se mogu liječiti genitalne bradavice, oni nažalost nisu djelotvorni za HPV koji uzrokuje rak vrata maternice.

Zadnja izmjena: 19.08.2019.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.