Što je rak vrata maternice?


Što je rak vrata maternice?

HPV infekcija je vrlo česta infekcija u žena i muškaraca, prenosi se spolnim odnosom i uzrokuje rak vrata maternice u malom postotku zaraženih žena. Problem je što gotovo 80% spolno aktivnih žena bude bar jednom tijekom života zaraženo, pa tada i mali postotak postaje relativno velika brojka.

Rak vrata maternice je ozbiljna bolest. Upotrebom informacija s ovog portala naučiti ćete nešto više o o raku vrata maternice i kako se zaštiti od njega te će Vam pomoći da se osjećate sigurnije i igrate aktivniju ulogu u Vašem zdravlju

Nemojte zaboraviti na svoje redovite kontrole i Papa testove kod ginekologa i razgovarajte s njim ili njom o svim pitanjima koja Vas interesiraju u svezi Papa testa, rizika od raka vrata maternice i kako se možete zaštiti od njega.

Zapamtite, liječnik ginekolog je Vaš partner u borbi protiv bolesti i ne trebate se sramti razgovora o tome.

Širom svijeta, svake dvije minute, jedna žena umre od raka vrata maternice. Globalno, rak vrata maternice je drugi najčešći rak u žena mlađih od 45 godina te u svijetu godišnje oko 500.000 žena oboljeva od raka vrata maternice. Osim toga, to je i treći rak u žena po smrtnosti, odmah iza raka dojke i pluća.

Svake godine gotovo 270.000 žena umire od raka vrata maternice. 85% smrti događa se u zemljama u razvoju, gdje je to daleko najčešći rak u žena i izaziva najviše smrti.

U Hrvatskoj nema za sad organiziranog programa probira, ali svaka žena ima mogućnost posjetiti ginekologa i napraviti Papa obrisak jednom godišnje.

Zadnja izmjena: 19.08.2019.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.